Koninklijk bezoek aan pionierende wooncoöperatie Boschgaard

28 februari 2023 | Leestijd: 2 minuten
Op 23 februari bezocht koning Willem-Alexander de wooncoöperatie Boschgaard in Den Bosch. Dit is een bijzonder woonproject, met veel eigenaarschap en zelfwerkzaamheid van de (aanstaande) bewoners. Daarnaast is het circulair (84% bestaat uit zelf ‘geoogste’, hergebruikte materialen), en het is een centrum voor de buurt. De koning nam uitgebreid de tijd om het project in aanbouw te bezoeken, en nam enthousiast deel aan een rondetafelgesprek over de moeilijkheden en mogelijkheden voor opschaling van dergelijke collectieve woonvormen. En wat daarbij de rollen van de verschillende partijen daarin kunnen betekenen.

Boschgaard is één van de pilotprojecten in het stimuleringsprogramma wooncoöperaties van Platform31. De planfase van Boschgaard duurde vijf jaar, en de (huidige) bouwfase nog eens twee. Vorig jaar is de totstandkoming geëvalueerd. Boschgaard wordt een beheercoöperatie, met woningcorporatie Zayaz als eigenaar. De voorfase kenmerkte zich door een volhardende bewonersgroep, een de-nek-uitstekende opstelling van Zayaz en welwillende medewerking van de gemeente; alle drie hard nodig om zover te kunnen komen.

Collectieve woonvormen kennen tal van voordelen (zelfbeheer, eigenaarschap, zorg voor elkaar, lagere zorgkosten, tegen vereenzaming, minder ruimtebeslag, verduurzaming, etc.), maar komen maar moeilijk van de grond. Naar schatting wil minstens 5 tot 10% van alle Nederlanders wonen op een manier waarbij enige vorm van gemeenschappelijkheid is. Het fenomeen is echter onbekend, het past niet ‘in de systemen’, gronden of gebouwen zijn schaars, taxatie is ingewikkeld en financiering is moeizaam. Dit alles maakt het tot een proces dat jarenlang duurt; veel te lang.

Het koninklijk bezoek vormt een stimulans om de latent aanwezige behoefte aan collectieve woonvormen (waaronder wooncoöperaties) veel sneller te realiseren. En de (nu nog te talrijke) valkuilen op de weg te helpen dichten.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan