Publicatie Wooncoöperaties

Juridische leidraad voor de oprichting van een wooncoöperatie

24 oktober 2018
Sinds juli 2015 is de wooncoöperatie opgenomen in de Woningwet, in een vorm waarmee sociale huurders meer zeggenschap en zelfbeheer kunnen voeren over hun woningen. Wanneer bewoners zich in een wooncoöperatie organiseren, is het belangrijk dat de bewoners deze coöperatie ook juridisch goed vormgeven. Dat kan door het oprichten van de juiste rechtspersoon en opstellen van passende statuten en reglementen. Deze juridische leidraad helpt initiatiefnemers bij dit proces. Het beschrijft welke stappen doorlopen moeten worden en welke keuzes het collectief daarbij heeft.

Auteur(s)

Sjablonen

Juristen van Pels-Rijcken & Droogleever Fortuijn stelden sjablonen op van statuten en een huishoudelijk reglement voor de verschillende varianten van de wooncoöperatie binnen de Woningwet. Omdat alle relevante aspecten zijn meegenomen, kunnen ze als voorbeeld dienen bij het inrichten van nieuwe initiatieven. Maar elke wooncoöperatie is anders en de sjablonen zijn dan ook geen standaard of blauwdruk. Bovendien gebeurt de oprichting in de praktijk altijd in samenwerking met een bevoegde notaris. Met de juridische leidraad in de hand komen initiatiefnemers beter beslagen ten ijs. Het gaat de sjablonen zijn hieronder te downloaden:

Juridische-leidraad-voor-de-oprichting-van-een-wooncooperatie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan