Huisvesting en ondersteuning economische dak- en thuislozen

Praktijkonderzoek in drie gemeenten en één regio

9 november 2021
Economische dakloosheid is een relatief nieuw verschijnsel in Nederland. Er waren er altijd al dak- en thuislozen. Nieuw is dat een groeiende groep mensen en huishoudens zonder woning zich genoodzaakt voelt om ondersteuning te vragen bij overheden en maatschappelijke organisaties. Verschillende partijen, zoals gemeenten, zorgorganisaties en woningcorporaties, proberen deze groeiende groep tegemoet te komen, maar hebben daarbij ook nog veel vragen. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor deze groep en hoe werk je samen om deze te bedienen?

Auteur(s)

Jeroen van der Velden, Simone ’t Hooft en Lisan Jansen Lorkeers

In gesprekken met medewerkers van gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnspartijen in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en regio Noord-Veluwe is onderzocht welke eigenschappen aan de economische dakloze worden toegekend, welk beleid, aanpak en samenwerking er momenteel voor de doelgroep is en op welke vragen de geïnterviewde partijen nog antwoorden zoeken. Hiermee is beoogd om gemeenten, woningcorporaties en zorgpartijen die zoekende zijn naar hun rol bij de ondersteuning van economische dak- en thuislozen, handvatten te bieden voor het lokale huisvestingsbeleid. Door scherper te krijgen wat de vragen zijn die lokaal gesteld moeten worden en wat de prille antwoorden zijn van de koplopers op prangende kwesties rond deze doelgroep, kunnen andere partijen beter bepalen óf en zo ja hoe zij deze doelgroep in lokale samenwerkingen kunnen gaan ondersteunen.

In de publicatie komen onder andere de volgende thema’s aan bod:

  • Afbakening van de groep economische dak- en thuislozen: hoe definiëren partijen ‘de economische dak- en thuisloze’ en wat zijn kenmerken van deze groep;
  • Rollen en verantwoordelijkheden van gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties;
  • Beleid en aanpak: hoe doen de geïnterviewde partijen, ondanks dat het niet in beleidsregels is vastgelegd, tóch wat nodig is voor deze doelgroep.
Huisvesting-en-ondersteuning-economisch-dak-en_thuislozen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Jeroen van der Velden 06 57 94 22 58 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan