Het beter bereiken van werkende armen

Tips van en voor gemeenten

15 december 2022
Veel gemeenten vinden het moeilijk om de groeiende groep inwoners die werkt, maar kampt met (dreigende) financiële problemen te bereiken en te wijzen op voor hen relevante hulp en dienstverlening. Deze handreiking helpt gemeenten daarbij op weg.

Deze handreiking laat zien hoe gemeenten informatie over werkende armen kunnen verzamelen en waar ze op kunnen letten bij de communicatie met deze groep. En geeft tips over het bereiken van werkende armen via werkgevers en andere communicatiekanalen.

Vergroten bereik doelgroep

De groep werkende armen is omvangrijk en groeit met de oplopende inflatie en sterk toegenomen energieprijzen. Gemeenten reiken inwoners met financiële problemen de hand met et beleid voor minima, schuldhulp en budget-coaching en andere diensten. In de praktijk maken werkende armen daar echter lang niet altijd gebruik van. Onder meer omdat deze groep zeer divers is en  gemeenten vaak niet over voldoende gegevens van werkende inwoners beschikken.

De handreiking gaat in op vragen als:

  • Hoe kan ik data vinden over werkende armen buiten de gemeentelijke bronnen?
  • Hoe kom ik er achter in welke sectoren zij werkzaam zijn?
  • Hoe kan ik gebruik van de regelingen monitoren?

Communicatietips

De publicatie maakt duidelijk waar en hoe gemeenten werkende armen laagdrempelig kunnen bereiken en geeft tips voor communicatie-uitingen. Deze zijn gebaseerd op de gedragswetenschap én op inspirerende praktijkvoorbeelden. Ook wijst de handreiking gemeenten op communicatiekanalen waarmee zij de doelgroep kunnen bereiken, waaronder werkgevers en scholen en op voorbeelden en links naar handige websites.

Handreiking: het beter bereiken van werkende armen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan