Herstel van binnensteden

Wat is er nodig voor een vitale en duurzame binnenstad?

23 september 2021
Binnensteden zijn een belangrijke economische motor voor de regio én het kloppend hart van de samenleving. De coronacrisis heeft bestaande knelpunten in binnensteden en dorpskernen versterkt. Dat maakt het nog belangrijker om er met een nieuwe blik naar te kijken. Wat staat gemeente, provincies en Rijk te doen om de knelpunten aan te pakken, kansen te verzilveren en te komen tot duurzaam economisch herstel en toekomstbestendige binnensteden?

Auteur(s)

Barbara Heebels en Wessel van Vliet

De publicatie gaat allereerst in op de knelpunten die nu spelen in de binnenstad en waarom het nodig is hierbij in te grijpen. Nu de economische motor heel duidelijk morrelt, kan dat ook de bredere functie van de stad (als hart) doen haperen. We bespreken de agenda voor de toekomstige binnenstad: hoe kunnen we de knelpunten aanpakken, kansen aangrijpen en samen werken aan duurzame vitaliteit?

Het aanpakken van de binnenstad is een samenspel tussen de verschillende binnenstadspartijen. De gemeente is niet alleen betrokken in het samenspel op verschillende manieren (meervoudig sturen), maar heeft daarnaast ook een arrangerende rol in het samenspel als geheel. Want een goede samenwerking is geen gegeven: net als bij spiermassa groeien de verbindingen met gebruik en nemen ze af bij stilstand. Samenwerken is werken (en dus een werkwoord). Wat staat samenwerkende partijen te doen om de economische motor te doen draaien en het hart te doen kloppen? Tot slot gaan we na wat deze agenda specifiek van gemeenten, van provincies en het Rijk vraagt.

Herstel_van_binnensteden_-_Wat_is_er_nodig_voor_een_vitale_en_duurzame_binnenstad

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Jorn Koelemaij 06 30 29 78 27

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan