Gereedschapskist Aanpak schulden en armoede

26 oktober 2022
Door de energiecrisis en inflatie hebben steeds meer huishoudens moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat heeft invloed op huurachterstanden, zo blijkt uit de Corporatiemonitor Huurachterstand en huisuitzettingen van juli 2022*. Woningcorporaties hebben al grote stappen gemaakt om huurachterstanden bij hun huurders te voorkomen, vroegtijdig te signaleren en te helpen oplossen. Deze uitgave bundelt nieuwe aanpakken en aanpakken die zich al bewezen hebben.

Auteur(s)

De Gereedschapskist Aanpak schulden en armoede – een uitgave van Aedes in samenwerking met Platform31 – bevat vele aanpakken en voorbeelden uit de praktijk van woningcorporaties en richt zich op 3 aspecten: voorkomen, signaleren en oplossen.

Enkele voorbeelden van aanpakken uit de gereedschapskist:

  1. de Voorzieningenwijzer
  2. Budget- en energiecoaches
  3. Datum automatische incasso afstemmen op de huurder
  4. Data-analyse en alert zijn op specifieke huurders
  5. Signalering in samenwerking tussen gemeenten, corporaties en andere schuldeisers
  6. Pauzeknop
  7. Kwijtschelden huurachterstand
  8. (Tijdelijke) inwoning/onderhuur om achterstanden in te lopen
  9. De Doorbraakmethode

Een deel van de aanpakken uit deze publicatie Gereedschapskist Aanpak schulden en armoede kwam ook aan bod in 3 online kennissessies die Aedes in het voorjaar van 2022 met Platform31 organiseerde. Hierbij stond centraal: op welke manier kun je huurders met dreigende betalingsachterstanden en schulden het beste persoonlijk benaderen en ondersteunen?

Tijdens de presentatie van de publicatie op de Corporatiedag van Aedes (11 oktober) benadrukten de deelnemers en sprekers het belang van samenwerken tussen de verschillende organisaties: “Alle partijen zijn nodig om betalingsproblemen op te lossen.” Ook het verbeteren van interne processen kan hieraan bijdragen. Zo gaf de manager incasso van Woonstad Rotterdam aan dat hij het incasseren van de huur graag meer wil afstemmen op de individuele huurder.

*Corporatiemonitor Huurachterstand en huisuitzettingen (juli 2022)

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan