Gemeentelijke noodfondsen voor energiekosten

Een verkenning naar wat gemeenten doen en waar zij tegenaan lopen

30 januari 2023
Steeds meer huishoudens komen in de problemen door inflatie en hoge energieprijzen. Het kabinet treft landelijke maatregelen, zoals een tijdelijk Noodfonds Energie en een prijsplafond. In afwachting daarvan en als aanvulling daarop voelen veel gemeenten die zien dat hun inwoners financieel in de knel komen, zich genoodzaakt om voor hen een lokaal noodfonds in te stellen en/of andere inkomensondersteunende maatregelen te treffen.

Auteur(s)

Op verzoek van de G40 ambtelijke themagroep Armoede en Schuldhulpverlening deed Platform31 een eerste verkenning met en voor de G40-gemeenten rond de maatregelen die gemeenten optuigen vanwege de groeiende schuldenproblematiek van hun inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Platform31 onderzocht waarom gemeenten maatregelen invoerden, welke problemen ze daarbij tegenkomen, wat goed gaat en waaraan gemeenten in hun uitvoering behoefte hebben. Het onderzoek beschrijft ook hoe een zestal gemeenten het concreet heeft aangepakt.

Gemeentelijke_noodfondsen_voor_energiekosten (1)

Gemeentelijke noodfondsen voor energiekosten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan