Effectieve samenwerking met huurdersorganisaties

Tips en tricks voor woningcorporaties en gemeenten

26 april 2023
Huurdersorganisaties en corporaties moeten vanuit de Overlegwet samenwerken aan beleidsvraagstukken en volgens de Woningwet werken de twee partijen samen met de gemeente aan prestatieafspraken. Deze samenwerkingen verlopen niet overal even soepel. Voor corporaties en gemeenten zijn beleidsvraagstukken en prestatieafspraken dagelijkse kost, huurdersorganisaties daarentegen zijn vrijwilligers die dit ernaast doen. In deze twee handouts staan tips en tricks om te zorgen dat de samenwerking zo effectief mogelijk verloopt. En hoe de partijen hier samen aan kunnen werken.

In samenwerking met

De herziene Woningwet van 2015 heeft een nieuw ‘netwerk’ van decentraal (samen)werken geïntroduceerd. Gemeenten, corporaties en huurdersorganisaties, die samen de ‘lokale driehoek’ vormen, werken steeds meer samen aan lokaal woonbeleid en het maken van prestatieafspraken. De cyclische overleggen rondom de woonvisie en prestatieafspraken, het zogenoemde tripartite overleg, zijn hierbij leidend en zorgen voor meer contact, ontmoeting en structureel overleg.

Twee handouts

Uit onderzoek van Companen (2018), SVWN (2021) en Platform31 (2018; 2021) blijkt dat de partijen over het algemeen tevreden zijn over de onderlinge samenwerking. Ondanks dat de partijen steeds meer naar elkaar toe groeien, is er ook nog veel ruimte voor verbetering. De hoofdvraag luidt daarom: Hoe kan de samenwerking versterkt worden? In twee webinars gingen we met experts en elkaar in gesprek over de samenwerking en hoe we deze sterker en effectiever kunnen maken.

Alle tips en tricks zijn gebundeld in twee overzichtelijke handouts:

  • de ene handout is gericht op tips en tricks voor een effectieve samenwerking tussen huurdersorganisaties en woningcorporaties;
  • de andere handout besteedt aandacht aan samenwerken aan prestatieafspraken en is handig voor gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties.
Effectieve samenwerking tussen huurdersorganisaties en woningcorporaties

Effectieve samenwerking tussen huurdersorganisaties en woningcorporaties

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Effectief samenwerken aan prestatieafspraken

Effectief samenwerken aan prestatieafspraken

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Astrid van Egmond 06 57 94 18 91 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan