Een circulaire energietransitie

Het waarom en hoe voor gemeenten

3 februari 2023
De energie- en de circulaire transitie kunnen elkaar versterken. Dat is hard nodig, want er is haast geboden met beide opgaven. Een brainstorm-canvas, achtergronden en voorbeelden helpen gemeenten op weg.

Auteur(s)

Wouter Kersten, Pepijn Lijklema, Nina Tom en Erik van Zuylen

De energietransitie kost veel grondstoffen; sommige circulaire oplossingen kosten veel energie. Gemeenten die werken aan de energietransitie én aan een circulaire economie zijn op zoek naar manieren om die tegenstelling te vermijden. Kunnen ze elkaar juist versterken?

Platform31 en VNG maakten mede op basis van een serie bijeenkomsten met gemeenten een update van een bekend circulariteitsmodel, de R-ladder, en ontwikkelde een daarop gebaseerd canvas – een brainstormtool om te komen tot concrete oplossingen met veel effect en lage ecologische voetafdruk. In de publicatie komen achtergronden, uitdagingen en goede voorbeelden aan bod. Beleidsmedewerkers worden uitgedaagd om de extra denkstap te zetten – met oog voor wat de gemeente concreet kán doen.

De publicatie en het kickstart-canvas sluiten goed aan bij de Adviesroute Circulaire Bouweconomie en de hierin gebruikte PBL-clustering van de R-ladder. Voor gemeenten geldt dat vooral voor de productgroepen Utiliteitsbouw, Woningbouw en Installaties.

Onderstaande animatie vat samen wat de noodzaak en de kansen zijn van een circulaire energietransitie.

Het Kickstart-canvas circulariteit

De trap veeg je schoon van boven naar beneden. Dit praktische schoonmaakadvies is ook de kern van het Kickstart-canvas circulariteit. Het canvas is een hulpmiddel voor gemeenten om zelf tot uitvoerbare ideeën te komen. Uitvoerbaar, maar met zo groot mogelijk effect. Het canvas is beschikbaar in verschillende versies, geschikt voor zowel online als fysieke brainstormsessies.


Kickstart-canvas circulariteit – interactieve pdf, 1,3 MB

 

 

 

 

 

 

Het canvas is op aanvraag beschikbaar als A1-poster of als Miro-whiteboard. Neem hiervoor contact op met Pepijn Lijklema.

R-ladder

Onderstaande versie van de welbekende R10-ladder benadrukt de voordelen van bovenaan beginnen als methode om oplossingen te vinden met veel milieu-effect en een kleine ecologische voetafdruk.

Circulaire_energietransitie_Het_waarom_en_hoe_voor_gemeenten

Een circulaire energietransitie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Wouter Kersten 06 57 94 37 51 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan