Publicatie Wooncoöperaties

De wooncoöperatie, dat zijn wij!

Portretten van acht pioniers

18 november 2015
Elk land kent zijn eigen karakteristieken in het woonstelsel. Zo bouwen de Belgen graag een eigen huis, richten Duitse huurders samen een Wohnungsgenossenschaft op en bestaat er in Scandinavië naast een sociale huursector ook een sociale koopsector. Als enige in Europa kent het Nederlandse systeem twee smaken: voor mensen met een redelijk inkomen is er de koopwoning en mensen met een laag inkomen huren bij een woningcorporatie. Terwijl de geëmancipeerde burger ook in ons land zelfstandig inhoud wil geven aan de eigen woon- en leefomgeving. Onafhankelijk van het inkomen.

Auteur(s)

Jelle van der Meer en Tineke Lupi

De nieuwe Woningwet die in 2015 van kracht ging, biedt ruimte voor nieuwe vormen van burgerinitiatieven, zoals de wooncoöperatie. In deze publicatie komen bewoners aan het woord die hun woonsituatie naar eigen hand willen zetten, omdat ze een droom hebben over hoe het anders en beter kan. Hoewel er overal groepen actieve burgers een wooncoöperatie oprichten, heeft nog niemand het hele proces van idee naar bloeiende organisatie doorlopen. Voor de buitenwereld blijft het daarom een abstract idee. Deze publicatie wil dat veranderen, door het in beeld brengen van een aantal coöperaties in oprichting.

Journalist Jelle van der Meer trok het land in en ging op bezoek bij acht wooncoöperaties. Zijn opbrengst: portretten van wooninitiatieven die soms enorm van elkaar verschillen, maar allen bestaan uit gedreven mensen die met elkaar hun woondromen waar proberen te maken.

De_wooncooperatie_dat_zijn_wij

De wooncoöperatie, dat zijn wij!

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan