Publicatie Wonen senioren

Comfortabel wonen met dementie

Tips en suggesties voor de aanpassing van bestaande woningen, voor familieleden en hulpverleners

21 juni 2014
Als gevolg van de vergrijzing en veranderingen in de langdurige zorg, wonen steeds meer ouderen zelfstandig. In de toekomst zal dit thuiswonen verder toenemen, ook onder groepen met beperkingen. Ouderen met beginnende en lichte dementie zijn zo’n groep. Nu al woont ruim 70 procent van ouderen met dementie zelfstandig en de verwachting is dat hun aantal zal groeien naar bijna een half miljoen. Belangrijk is dat niet alleen mensen met dementie zelf, maar ook hun mantelzorgers ondersteuning krijgen in hun thuissituatie.

Auteur(s)

Tineke Lupi

Aanpassen van woon- en leefomgeving

Een van de manieren om langer thuiswonen voor mensen met dementie mogelijk te maken, is het aanpassen van hun woon- en leefomgeving. Er is inmiddels veel kennis over dementie-vriendelijk wonen en ontwerpen, maar dit blijft vaak hangen bij professionals.

Om ook burgers van deze kennis gebruik te laten maken heeft Platform31 een handreiking voor woningaanpassingen bij dementie opgesteld, gericht op mantelzorgers. Samen met een aantal experts is dit document ontwikkeld en vervolgens getoetst op gebruiksvriendelijkheid op een aantal plekken in Nederland.

Behoefte aan woningaanpassingen en ondersteuning

Dit rapport maakt de balans op rondom de handreiking Comfortabel wonen met dementie. We gaan in op de achtergrond van de handreiking, de opbrengsten van de pilots en lessen uit het gehele project. In de bijlage is de definitieve versie van de handreiking te vinden. Er veel inzicht opgedaan over behoefte aan woningaanpassingen bij dementie en de wijze waarop de persoon zelf en zijn of haar mantelzorgers daarbij het best ondersteund kunnen worden.

Langer thuiswonen

Wat we uit het project leren is dat langer thuiswonen niet met een standaardpakket aan hulpmiddelen geregeld wordt. Mensen moeten eerst met andere ogen naar het dagelijkse leven van een persoon met dementie in de eigen woning kijken. De handreiking helpt hen daarbij. Die nieuwe blik leidt vervolgens vaak niet tot grote bouwkundige aanpassingen maar juist tot de keuze voor precieze, kleinere ingrepen. Hier is al veel winst mee te maken.

Handreiking_Comfortabel_wonen_met_dementie

Handreiking ‘Comfortabel wonen met dementie’

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Tips en suggesties voor de aanpassing van bestaande woningen, voor familieleden en hulpverleners

Download deze publicatie

Contact

Netty van Triest 06 57 94 35 26 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan