Bewonersinitiatieven in de warmtetransitie

Individuele en collectieve aanpakken in de praktijk

9 mei 2023
Het belang van een goed netwerk, het hebben van korte lijnen met de gemeente, een hoge mate van sociale cohesie en het beschikken over financiële en technische expertise zijn belangrijke ‘werkzame’ mechanismen die de bewonersinitiatieven dichter bij het bereiken van hun doelstellingen brengen. De invloed van context zoals ingrijpende beleidsmaatregelen, beschikbaarheid van subsidies en vakpersoneel en prijsstijgingen winnen echter snel aan belang. Deze en andere inzichten komen voort uit het langjarig volgen van bewonersinitiatieven in de warmtetransitie.

Auteur(s)

Ruud Dorenbos, Nina Tom en Emre Can

Welke relaties zijn er tussen ‘werkzame’ mechanismen binnen bewonersinitiatieven in de warmtetransitie en de uitkomsten die zij realiseren, met name op het vlak van het betrekken van andere bewoners? Met deze onderzoeksvraag volgt Platform31 acht bewonersinitiatieven gedurende enkele jaren.

 

Beleidscontext en stijgende energieprijzen van groot belang

De publicatie identificeert op welke manieren bewonersinitiatieven een positieve rol spelen en waar knelpunten liggen bij het halen van hun (warmtetransitie-)doelen. De beleidscontext blijkt van grote invloed te zijn. Zo is het besluit van minister Jetten dat warmtenetten de komende jaren geleidelijk in publiek eigendom moeten komen positief ontvangen. Maar dat heeft bij de vier ‘collectieve’ initiatieven nog niet geleid tot concrete beweging bij de gemeente of tot meer zeggenschap voor de bewonersinitiatieven.

 

Ook de stijgende energieprijzen hebben de urgentie van de verduurzaming in vrijwel alle werkgebieden van de acht bewonersinitiatieven evident gemaakt. Dit zorgt onder andere voor een toenemende aandacht voor acties gericht op individuele oplossingen maar het schrijnende tekort aan materialen en aan vaklui vormt hier een belemmerende factor.

Bewonersinitiatieven_in_de warmtetransitie

Bewonersinitiatieven in de warmtetransitie - Individuele en collectieve aanpakken in de praktijk

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan