Bewoners-voor-bewoners-initiatieven in de energietransitie

Literatuuronderzoek naar werkzame mechanismen, effectiviteit en impact

8 december 2020
Wat zegt (wetenschappelijk) onderzoek over de effectiviteit én over de impact van bewoners-voor-bewoners-initiatieven?

Auteur(s)

Ruud Dorenbos, Saskia Buitelaar, Merel Ooms en Emre Can

Het is belangrijk dat bewoners mee kunnen beslissen over wat er in relatie tot de energietransitie staat te gebeuren in en aan hun woning en in hun wijk. Het Klimaatakkoord schrijft dit voor en ook in de Omgevingswet is participatie een belangrijke pijler onder besluiten die van invloed zijn op de leefomgeving. In heel Nederland zijn al bewoners op uiteenlopende manieren (al dan niet actief) betrokken bij de verduurzaming van hun woning en woonomgeving. Interessant zijn de wat wij hier ‘bewoners-voor-bewoners-initiatieven’ (BvB-initiatieven) noemen. In deze notitie definiëren de auteurs BvB-initiatieven in de energietransitie als groepen bewoners die in collectief verband werken aan verduurzaming van hun woonomgeving. Bewoners zetten zich hierbij mede in voor andere bewoners.

In dit literatuuronderzoek staat de volgende vraag centraal: wat zegt (wetenschappelijk) onderzoek over de effectiviteit (leidt het initiatief tot de realisatie van de gestelde doelstellingen) én over de impact van BvB-initiatieven (stimuleert het bijvoorbeeld de betrokkenheid en inzet van bewoners, leidt het tot een versnelling van warmtetransitie)? Ook gaan de auteurs in op de vraag welke mechanismen werkzaam zijn bij BvB-initiatieven.

Bewoners-voor-Bewoners-initiatieven-in-de-Energietransitie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan