Balanceren en bijeenbrengen: verbinders in de gebiedsgerichte aanpak

28 april 2021
Steeds meer gemeenten werken met een gebiedsgerichte aanpak aan een betere leefsituatie in kwetsbare wijken. Dat vraagt om integraal werken, waarbij verschillende beleidsdomeinen, budgetten en niveaus (meer) met elkaar worden verbonden. Omdat beleid mensenwerk is, zijn ‘verbindingsofficieren’ binnen gemeenten steeds belangrijker. Dit online magazine gaat op zoek naar die stedelijke verbinders. Wat zijn hun kwaliteiten en hoe kunnen ze optimaal worden ondersteund?

Auteur(s)

Simone ’t Hooft, Matthijs Uyterlinde en Jetze van der Ham

In ons onderzoek naar de ‘verbinders in de gebiedsgerichte aanpak’ verdiepten we ons in deze stedelijke verbinders – wie zijn zij, wat zijn hun kwaliteiten en hoe kunnen gemeenten hen optimaal ondersteunen? Deze vragen staan centraal in dit online magazine, waarin je de volgende onderdelen vindt:

  • Inzichten uit de wetenschap. We lichten drie interessante concepten uit wetenschappelijke literatuur uit: de policy entrepreneur, ambtelijk vakmanschap en de vijf profielen van buurtprofessionals.
  • Kenmerken, kwaliteiten en behoeften van verbinders. We bundelen de belangrijkste inzichten over wie verbinders in de gebiedsgerichte aanpak (kunnen) zijn, om welke kwaliteiten hun werk zoal vraagt en welke factoren in de werkomgeving ondersteunend zijn aan hun activiteiten. We noemen een aantal tips voor beslissers en beleidsmakers in de gebiedsgerichte aanpak voor het vinden en zo goed mogelijk ondersteunen van effectieve verbinders.
  • Portretten van verbinders in de gebiedsgerichte aanpak. We spraken zes verbinders uit verschillende gemeenten. Wat zijn hun kwaliteiten? Hoe dragen zij bij aan samenhang tussen diverse thema’s en gemeentemedewerkers in een gebiedsgerichte aanpak? En hoe zorgt hun organisatie ervoor dat ze hun (verbindende) werkzaamheden optimaal kunnen uitvoeren?
Balanceren_en_bijeenbrengen_-Verbinders_in_de_gebiedsgerichte_aanpak

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Meer weten over gebiedsgericht en integraal werken in de wijk? Het platform WijkWijzer biedt beleidsmakers, wijkprofessionals en actieve bewoners een bundeling van relevante inzichten, publicaties en praktijkvoorbeelden over gebiedsgericht werken.

Naar WijkWijzer

Contact

Simone 't Hooft 06 30 12 76 01

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan