Aan de slag met friendscontracten

Handvatten voor woningcorporaties

22 november 2023
Het friendscontract is een interessant woonconcept voor woningcorporaties die snel meer woonruimte willen bieden en bestaande woningen beter willen benutten. Je kunt er jongeren en vriendengroepen mee huisvesten, maar ook twee woningzoekenden mee aan een woning helpen. Friendscontracten kun je toepassen in de middenhuur, maar ook in de sociale huur. Het vraagt weinig systeemaanpassingen. De woonlasten van de huurder zijn bij een friendscontract laag, het verhoogt (‘normaliseert’) de huuropbrengsten van de corporatie en verlaagt de huurtoeslaguitgaven. In deze publicatie staan handvatten en tips voor woningcorporaties en gemeenten om het friendscontract in de praktijk vorm te geven.

De kern van een friendscontract is de verhuur van één woning aan meerdere afzonderlijke alleenstaanden, met één gezamenlijk huurcontract. Huurders regelen zelf de totale huurbetaling en zorgen zelf voor een nieuwe huurder. Huurders vormen samen één huishouden (geen stellen of gezinnen). Je moet dus ook oog houden voor de fiscale regels van de verschillende doelgroepen die je met een friendscontract huisvest. Dat kunnen vriendengroepen zijn, maar ook twee (oudere) woningzoekenden mee aan een woning helpen. In gespannen én ontspannen woningmarkten. Het friendscontract is ook interessant als woonconcept in de nieuwbouw. De publicatie laat verschillende inrichtingskeuzes zien die woningcorporaties kunnen maken, geeft de voor- en nadelen weer van een friendscontract, bevat verschillende woonlastenberekeningen van huren met een friendscontract en geeft diverse aandachtspunten en tips mee. Bijvoorbeeld over het toewijzen van woningen via friendscontracten, de inkomenstoetsing en coöptatie.

Aan de slag met friendscontracten - Handvatten voor woningcorporaties

Aan de slag met friendscontracten: Handvatten voor woningcorporaties

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan