YURPS maakt de energietransitie samen met bewoners

5 juli 2023

14:00-17:30 Dordrecht € kosteloos voor partners, € 130 voor niet-partners

Inschrijven/Aanmelden

Professionals zijn het steeds vaker eens: de energietransitie is een sociale transitie. Je moet bewoners meekrijgen en enthousiasmeren. Je moet ze goed kunnen uitleggen welke keuzes worden gemaakt. Maar hoe doe je dat? Hoe krijg je bewoners mee, en hoe zorg je dat het aantrekkelijk is voor ze? Als je aan de slag gaat met de energietransitie, heb je dan oogkleppen op of kijk je ook naar andere opgaven in de wijk? Tijdens deze bijeenkomst gaan de YURPS op bezoek bij stichting Het Vogelnest in Dordrecht. Het Vogelnest is dagelijks bezig om samen met bewoners de energietransitie te doorlopen en signaleert hierbij vele andere opgaven.

De energietransitie wordt steeds urgenter: klimaatverandering, stijgende energiekosten en woningen met hoge energielabels. Als je aan de slag gaat met de energietransitie in een wijk, kom je er vaak ook andere opgaven tegen. Denk aan armoede, veiligheid of weinig groenvoorzieningen in de wijk. Je kan de energietransitie dan gebruiken als hefboom om die opgaven óók aan te pakken. Immers, door een woning te verduurzamen dalen de energiekosten en houdt de bewoner dus geld over om te besteden aan andere dingen. Of als de straat open wordt gebroken voor het aanleggen van een warmtenet, kan je daarna meer groen introduceren. Belangrijk is om samen met bewoners te kijken wat er nodig is in de wijk, waar de energie zit en wat de behoefte is.

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor young professionals onder de 35 die werkzaam zijn bij partnerorganisaties van Platform31.

Programma

De deelnemers mogen het volgende verwachten:

  • Aanpak: Verduurzaming van kwetsbare wijken en het verbinden van opgaven
  • Inspirerend praktijkvoorbeeld sociale energietransitie: Het Vogelnest in Dordrecht (Ifor Schrauwen)
  • Ruimte voor het delen van ervaringen en stellen van vragen
  • We sluiten de middag af met een hapje en een drankje

Stichting Het Vogelnest

Tijdens de bijeenkomst neemt stichting Het Vogelnest in Dordrecht ons mee in haar aanpak. De stichting is in 2016 begonnen als ontmoetingsplaats in de Vogelbuurt. Het is een broedplaats die samen met de bewoners de buurt activeert en het is een plek geworden waar zij samen dromen realiseren.

Over YURPS

Ben jij onder de 35 jaar en werk jij voor een partnerorganisatie van Platform31? Wil je graag een kijkje nemen in de keuken van een partnerorganisatie van Platform31? Dan nodigen we je graag uit voor YURPS! Door middel van diverse activiteiten denken we na over bestaande vraagstukken van overheden, woningcorporaties of marktpartijen zoals bouwbedrijven of financiers. Zoals: ‘Welke rol kan ik als woningcorporatie spelen op het gebied van armoede en schulden?’ Of: ‘Hoe zorg ik als grote gemeente ervoor dat iedereen meekomt in de energietransitie?’ En: ‘Hoe kan je als projectontwikkelaar een maatschappelijke meerwaarde bieden in je project?’ Door het delen van ervaringen en het stellen van vragen krijgen de YURPS nieuwe inzichten waarmee ze de vraagstukken kunnen beetpakken.

Contact

Astrid van Egmond 06 57 94 18 91 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan