Woningsplitsen en -delen: een goede landing in de wijk

27 juni 2023

13:00-16:00 Amsterdam € kosteloos voor partners; € 130 voor niet-partners

Inschrijven/Aanmelden

Woningdelen en woningsplitsen biedt voor woningcorporaties kansen om het woningtekort op korte én langere termijn terug te dringen. Je creëert er meer woonruimte mee voor woningzoekenden zoals jonge starters en aandachtsgroepen. Ogenschijnlijk lijken er geen bezwaren te kleven aan woningsplitsen, maar omwonenden zijn niet altijd enthousiast over de plannen. Ze zijn soms bang dat de leefbaarheid in hun buurt wordt aangetast. Hoe ga je om met de bezwaren en hoe zorg je voor acceptatie in de wijk?

Leefbaarheid, woningsplitsen en -delen

Het woningtekort in Nederland is groot; alleen bijbouwen is niet voldoende. De bestaande woningvoorraad kan beter worden benut door er meer huishoudens in te huisvesten. Door woonruimte te splitsen of woningen te delen kunnen corporaties het woningaanbod aanpassen aan de vraag. Dat levert kansen op, maar stuit soms ook op weerstand bij omwonenden. Die zijn bang dat er met extra bewoners in een huis overlast ontstaat en dit ten koste gaat van de leefbaarheid in de wijk. Hoe zorg je als corporatie voor voldoende draagvlak in de wijk? Hoe borg je de leefbaarheid? Met welke partijen kun je hierbij samenwerken? Voor welke doelgroepen vormt woningsplitsen een uitkomst en voor wie niet?

Programma

Deelnemers mogen het volgende verwachten:

  • De praktische kant van woningsplitsen en -delen. Aspecten als doelgroepen, landing en acceptatie in de wijk en het borgen van de leefbaarheid komen aan de orde.
  • Lieven de Key deelt een inspirerende praktijkcasus.
  • Ruimte voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen.
  • We sluiten de middag af met een hapje en een drankje.

Voor wie

De bijeenkomst is bedoeld voor corporatiemedewerkers die op wijk-, buurt- of complexniveau aan leefbaarheid werken: gebiedsconsulenten, sociaal beheerders, huismeesters, et cetera. Maar ook beleidsmedewerkers die geïnteresseerd zijn in dit thema zijn van harte welkom. Per corporatie kunnen meerdere vertegenwoordigers deelnemen aan de bijeenkomst. Deelname voor partners is kosteloos maar niet vrijblijvend, niet-partners betalen per persoon 130 euro (excl. btw).

Locatie

We zijn te gast bij woonstichting Lieven de Key in Amsterdam (bekijk op Google Maps).

Contact

Astrid van Egmond 06 57 94 18 91 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan