Sturen op ruimtelijke kwaliteit: durf keuzes te maken bij het combineren van opgaven
Mooi NL biedt handreikingen voor sturen op ruimtelijke kwaliteit, drie opstellers van de handreikingen vertellen waar de kansen liggen.
1 oktober 2024
In samenwerking met
In 2023 publiceerde Mooi Nederland een serie handreikingen voor professionals die aan de slag willen met ruimtelijke kwaliteit bij transitieopgaven. Met een reeks verdiepende bijeenkomsten gaan Platform31 en Mooi Nederland dit jaar weer een stap verder. Daarin helpen we professionals praktisch op weg bij het maken van de hiervoor benodigde keuzes, bij het slim koppelen van opgaven en bij het toepassen van innovatieve oplossingen. We organiseren deze interactieve en praktijkgerichte bijeenkomst twee keer, in verschillende vormen en verschillende regio’s. Deze workshop van één dagdeel op 1 oktober, gericht op de handreikingen van Mooi NL, is de eerste stap.
Op 8 oktober organiseren we in Eindhoven een bijeenkomst die bestaat uit twee dagdelen, waarbij het programma van een soortgelijke workshop uitgebreid is met extra sprekers en panels. Meer informatie.
We willen samen bouwen aan een mooi Nederland door ruimtelijke kwaliteit leidend te maken in complexe transitieopgaven. We streven naar gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde, zodat ook toekomstige generaties goed kunnen blijven wonen en werken in Nederland.
Deze workshop op 1 oktober is bedoeld voor wie wil inzetten op ruimtelijke kwaliteit bij transitieopgaven, om zo de leefbaarheid in steden, dorpen en regio’s te verbeteren: voor strategisch adviseurs, beleidsmakers en bestuurders die verantwoordelijk zijn voor openbare ruimte, groen en gezondheid, wonen, gebiedsontwikkeling, energietransitie en mobiliteit. Zij willen zich verdiepen in en zich nadrukkelijker verhouden tot elkaars vakgebied en portefeuille: om zo opgaven integraal te kunnen aanpakken vanuit ruimtelijke kwaliteit.
12:30 – 13.00 – Inloop met lunch
13:00 – 13:15 – Opening door Maarten Hoorn, opgavemanager Wonen en Ruimte, Platform31
13:15 – 14:15 – Plenaire sessie met presentaties van handreikingen van Mooi Nederland
Interview met Marieke de Vries, beleidsmedewerker Verstedelijking bij het Ministerie van VRO
Presentaties:
14:15 – 14:30 – Wisselpauze
14:30 – 15:15 – Praktijkateliers – introductiesessies: deelnemers kunnen kiezen uit twee praktijkateliers. Waarin ze aan de hand van een praktijkcase kennismaken met de vraagstukken en dilemma’s van onder andere decentrale overheden bij het borgen van ruimtelijke kwaliteit. Door zelf aan de slag te gaan met de casuïstiek krijg je inzicht in hoe je een dergelijk gesprek ook binnen je eigen organisatie kunt inrichten. Tijdens de introductiesessie van ieder praktijkatelier lichten betrokkenen en ontwerpers de casus toe. Dit gebeurt in een fishbowl-opzet. In de binnencirkel nemen de casus betrokkenen plaats. In de buitencirkel zitten de deelnemers aan de sessie. De moderator start met het interview in de binnencirkel om context, opgave, dilemma’s en vraagstukken helder te krijgen. Gedurende het gesprek krijgen deelnemers uit de buitencirkel steeds meer ruimte voor vragen, opmerkingen en oplossingen.
Schollevaar is een bloemkoolwijk aan de noordoostelijke rand van deze gemeente.
Met: Max van Gils, strategisch adviseur ruimtelijke ontwikkeling, gemeente Capelle aan den IJssel.
Hart van Zuid is de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel in Hengelo. Op een plek met een rijk industrieel verleden wordt een hoogstedelijke, dynamische gebiedsontwikkeling gerealiseerd met ruimte voor wonen, werken en verblijven: minimaal 1500 woningen, culturele voorzieningen, werkgelegenheid, onderwijs en leisure. Deze gebiedsontwikkeling in de nabijheid van het centraal station past in een bredere ontwikkeling van de spoorzone Hengelo-Enschede. Aan de hand van deze casus bespreken we het spanningsveld tussen enerzijds de (politieke) druk om tempo te maken met de woningbouw en anderzijds om te bouwen voor de toekomst met voldoende aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. Hoe zorg je ervoor dat er bij het binnenstedelijk verdichten sprake is van een integrale gebiedsontwikkeling die haalbaar is en de stad beter maakt, ook voor toekomstige bewoners?
15:15 – 15:30 – Pauze
15:30 – 16:15 – Praktijkateliers: workshopsessies
De deelnemers gaan in groepen van maximaal tien deelnemers aan de slag met de casus en met de door de casusgemeente geformuleerde vraagstukken en dilemma’s. Welke antwoorden zien zij als ambtelijke professionals? Al doende leer je als deelnemer hoe je een dergelijk gesprek ook in je eigen gemeente en/of organisatie kunt organiseren.
16:15 – 16:30 – Plenaire panelsessie: terugkoppeling uit de praktijkateliers
Panelgesprek met twee vertegenwoordigers van de verschillende praktijkcases. Elke vertegenwoordiger koppelt terug welke vraagstuk is besproken en schetst welke oplossingen de deelnemers naar voren brachten.
16.30 – 16.45
16:45 – 16:50 – Afsluiting door moderator Maarten Hoorn
16:50 – Borrel
Meld je dan vandaag nog aan en noteer de datum in je agenda.
Nederland verandert continu. Bij deze permanente, grote verbouwing is het belangrijk om in alle grote opgaven – van de woningbouwopgave tot de verduurzaming van onze energie en economie – ruimtelijk kwaliteit leidend te laten zijn. Zodat we straks in een in alle opzichten mooi, functioneel en toekomstbestendig Nederland leven. Dat vraagt om toevoeging van ontwerp-kracht in de aanpak van de transitie-opgaven. Geen sinecure, want er moet veel op een klein oppervlak. Het vergt weloverwogen keuzes, slimme combinaties en innovatie. En om nationale regie op de verdeling van de ruimte én op de kwaliteit van de leefomgeving.
Platform31 en Mooi Nederland trekken samen op om de hiervoor benodigde en beschikbare kennis en ervaringen te delen tussen en met organisaties en professionals die hier actief mee aan de slag willen.
Samen bouwen aan een mooi Nederland: #ruimtelijke kwaliteit