Snel meer woningen voor senioren: aanpak van SOR

27 september

10:00-11:00

Inschrijven/Aanmelden

In Rotterdam zijn veel woningen voor senioren nodig. Seniorenhuisvester SOR heeft een ontwikkelstrategie om op bestaande locaties snel en efficiënt nieuwe (soms ook zorggeschikte) woningen voor senioren toe te voegen. In dit webinar neemt SOR je mee in haar strategie van de BIG5.

Woningnood is aan de orde van de dag, ook voor senioren. Door de vergrijzing neemt de behoefte aan woningen voor senioren sterk toe. In Rotterdam zijn er straks grofweg 7.500 geschikte woningen te weinig om aan de behoefte van ouderen met een smallere beurs te kunnen voldoen. Ouderenhuisvester SOR uit Rotterdam maakt zich daarom hard voor het versneld toevoegen van woningen voor senioren. In één decennium wil SOR circa 2.000 geschikte ouderenwoningen toevoegen in de stad, voornamelijk in het sociale (gereguleerde) huursegment. Om dit slim, snel en betaalbaar te kunnen doen, richt SOR zich op het toevoegen van woningen op bestaande locaties. Dit doet SOR via de ontwikkelstrategie BIG5 die bestaat uit vijf manieren om woningen toe te voegen:

 1. Optoppen: woonlagen toevoegen aan bestaande en daarvoor geschikte gebouwen
 2. Ondertoppen: algemene of commerciële ruimten ombouwen tot woningen
 3. Splitsen: grote woningen splitsen in kleinere eenheden
 4. Delen: grote woningen delen met behoud van ‘eigen voordeur’
 5. Nieuwbouw op eigen locatie: toevoegen van woningen op onbebouwde grond

Naast het toevoegen van woningen werkt SOR aan WWZ-clusters, waarin wonen, welzijn en zorg in samenhang wordt georganiseerd. Per cluster wordt – ook samen met bewoners – onderzocht wat de uitdagingen zijn en bepalen organisaties vanuit wonen, welzijn en zorg samen hoe deze het beste kunnen worden aangepakt.

Voor wie?

(Beleids)adviseurs en strategen van gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en zorg- en welzijnsorganisaties.

Wat levert deelname jou op?

 • Inzicht in mogelijkheden tot versnelling van de woningbouw door de aanpak van de BIG5 van de SOR
 • Uitleg over hoe een dergelijk project concreet tot stand komt
 • Inzicht in hoe bewoners bij dergelijke initiatieven te betrekken
 • Inzicht in hoe de SOR wonen, welzijn en zorg arrangeert in WWZ-clusters

Programma

Tijdens dit webinar word je stapsgewijs meegenomen in de strategie van de BIG5.

 • Allereerst geeft Remco Bouter, manager vastgoed, uitleg over de BIG5: hoe zit deze aanpak eruit en waarom heeft SOR deze ontwikkeld?
 • Erik de Rooij, ontwikkelingsmanager, neemt je vervolgens mee in de praktijk van de BIG5. Hij doorloopt het proces van idee tot realisatie van één van de locaties die is opgetopt.
 • Naast meer woningen werkt SOR ook aan passende arrangementen voor senioren. Stefan Kusters, adviseur portefeuillemanagement en waardesturing, vertelt je over hoe de SOR met het oog op senioren bijdraagt aan het creëren van samenhang tussen de domeinen wonen, welzijn en zorg.
 • Bij alle inzet van de SOR is het betrekken van bewoners heel belangrijk. De verschillende sprekers gaan dan ook in op de wijze waarop bewoners worden meegenomen bij BIG5-projecten en het ontwikkelen van WWZ-clusters.

Contact

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan