Responsieve overheid: hoe kom je tot een effectief samenspel met actieve burgers?

7 juni 2023

13:30-17:00 Utrecht € 25

Inschrijven/Aanmelden

Actieve burgers zijn vaak de aanjagers van verandering en verbeteringen in een wijk of buurt. Dat vraagt een responsieve rol van overheden, namelijk het participeren in het initiatief van de samenleving, in plaats van andersom. Niet de gebruikelijke manier van werken, en nog volop in ontwikkeling. Rondom het onderwerp ‘responsief werken’ valt er nog veel te ontdekken, leren en ontwikkelen. Met het oog daarop zoomen Platform31 en SamenspelNL komend jaar in een reeks bijeenkomsten in op het thema ‘responsieve overheid’. Centraal staat daarin de vraag: hoe kom je tot een effectief samenspel tussen actieve burgers en overheden?

Reeks bijeenkomsten

In 2023 organiseren we (vooralsnog) drie bijeenkomsten. Bij alle bijeenkomsten is er veel ruimte voor interactie. U kunt zich voor alle bijeenkomsten inschrijven of er één of meer uitkiezen.


Ervaringen en lessen in uit responsieve samenwerking bij grootschalige burgerinitiatieven

Webinar | 19 april 2023 van 10.00 tot 11.00 uur | kosten: gratis

Praktijkvoorbeelden uit Leiden en Amersfoort, waar inwoners een compleet, omvangrijk park hebben ontwikkeld. Wat zijn de ervaringen van initiatiefnemers en gemeente bij het realiseren van hun droom? En welke lessen zijn hieruit te leren? Hoe kan de overheid ‘op responsieve wijze’ omgaan met dit soort initiatieven? Met medewerking van:

  • Jeroen Maters van het Singelpark Leiden
  • Lia Bouma van het Elisabeth Groen, een park in Amersfoort, en Mirjam Wingelaar van gemeente Amersfoort

Responsief werken bij ontwikkelvraagstukken

Utrecht, Hof van Cartesius | 7 juni 2023 van 13.30 tot 17.00 uur | kosten: 25 euro

Inspiratie uit de filosofie: hoe doe je ‘het goede’ bij responsief werken? Twee praktijkvoorbeelden uit Utrecht: Smakkelaarsveld en Overvecht: ontwikkeling van een gebied met inwoners, gemeente en projectontwikkelaar op gelijkwaardige basis.
Praktijkvoorbeeld uit Helmond: hoe borg je de stem van toekomstige bewoners bij de ontwikkeling van een nieuwe wijk?


Nader te bepalen

Webinar | najaar 2023 | kosten: gratis

Wat levert deelname aan deze reeks u op?

U leert de mensen kennen die ervaring hebben met responsief werken en de uitdagingen kennen van deze manier van werken. De ‘lessons learned’ neemt u mee naar huis om daar ook toe te kunnen passen.

Voor wie?

De reeks bijeenkomsten is bedoeld voor bestuurders, beleidsmedewerkers ontwikkelaars, programmamanagers en projectleiders bij gemeenten, provincies en waterschappen.

Samenspel NL

Voor meer informatie, neem contact op met Angela Riddering, initiatiefnemer netwerk Samenspel NL.

Contact

Jan Kastje 06 53 22 02 16

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan