Praktijkvoorbeelden van woningsplitsing door corporaties
2 november
Woningsplitsing is een kansrijk instrument om snel extra zelfstandige woningen toe te voegen. In deze webinar presenteren we praktijkvoorbeelden van woningsplitsing door woningcorporaties. We laten ervaringsdeskundigen aan het woord over wat er bij woningsplitsing komt kijken en hoe zij de woningen splitsten. We geven tips en aandachtspunten mee waar je rekening mee kunt houden bij het splitsen en schetsen kort de achtergrond en aanleiding om te splitsen.
We gaan in op de technische aspecten (wat komt erbij kijken, welke knelpunten ervaar je), de financiële kant (wat kost woningsplitsen) en de visie van de corporatie op woningsplitsen (waarom woningsplitsen en voor welke doelgroepen zet je deze woonvorm in).
Achtergrond
De meeste corporaties hebben nog veel grote eengezinswoningen, appartementen en maisonnettes uit de jaren zeventig en tachtig in hun bezit, toen ze volop voor gezinnen bouwden. Die ze vanwege het gebrek aan gezinnen nu vaak ‘maar’ aftoppen en aan de groeiende groep eenpersoonshuishoudens aanbieden. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk draagt dat ook juist bij aan de huidige tekorten op de woningmarkt. Splitsen biedt uitkomst.
Splitsen is – net als woningdelen – een goede oplossing om het groeiend aantal alleenstaanden, spoedzoekers en een deel van de kwetsbare doelgroepen te kunnen huisvesten. Kleine gesplitste woningen bieden met hun prijs-kwaliteitverhouding ook wat meer variatie in de huurprijs, die steeds vaker op de aftoppingsgrenzen liggen. En splitsen is in tegenstelling tot veel andere woonproducten ook nog eens rendabel. Splitsen is een van de zeven varianten van woningdelen die Platform31 onderscheidt.
Voor wie?
Deze webinar is interessant voor medewerkers van corporaties, gemeenten, provincies, de Rijksoverheid, aannemers en andere marktpartijen. In het bijzonder voor corporatiemedewerkers en gemeenteambtenaren die woningsplitsen door corporaties als woonproduct/beleidsoplossing willen agenderen en/of betrokken zijn bij de uitvoering van woningsplitsing.
Wat levert deelname jou op?
Deelnemers hebben een beter beeld van de kansen en mogelijkheden van woningsplitsing door woningcorporaties en de praktische aandachtspunten die bij de totstandkoming (het woningsplits-proces) komen kijken en hoe gesplitste woningen eruit kunnen zien.
Programma
Onderdeel | Spreker |
Achtergrond en kansen van het splitsen van (grote) woningen door corporaties in het licht van de ‘single-maatschappij’. | Frank Dirks (senior projectleider, Platform31) |
Toelichting van een aantal praktijkvoorbeelden uit de Platform31-publicatie ‘Praktijkvoorbeelden van woningsplitsing door woningcorporaties’ (aug. ’23), tips en aandachtspunten van de geïnterviewde corporaties bij het splitsen. | Myrthe Sietsma (projectleider, Platform31) |
Toelichting van de visie en pragmatische aanpak van Zayaz op woningsplitsing. Zayaz ziet splitsen als een basisstrategie bij woningmutatie en splitste al zo’n twintig grote woningen in studio’s en tweekamerwoningen. | Carlo Stap (Zayaz) en Koen Verhagen (Van der Schoot Architecten) |
Presentatie over de ‘Woningverdubbelaar’, een woningsplitsconcept dat o.a. woningcorporatie Woonik uit Nederweert toepaste. | Karin Vissers (eigenaar/architect, Vissers & Roelands Architecten) |