ParkEntree in Schiedam

4 oktober

14:00-16:30 Schiedam

Aanmelding gesloten

Geclusterd wonen is een aantrekkelijke woonvorm voor ouderen, waar er ruimte is voor ontmoeting en sociaal contact. Een goed voorbeeld van zo’n woonconcept is ParkEntree in Schiedam, een woon- en leefbuurt voor actieve senioren die samen mét de doelgroep is ontwikkeld en in 2020 is opgeleverd. Op woensdagmiddag 4 oktober organiseert Platform31 samen met ontwikkelaar Blauwhoed, de Vereniging SSL ParkEntree Schiedam en provincie Zuid-Holland een inspiratiebijeenkomst op locatie, speciaal voor geïnteresseerden vanuit gemeentes, corporaties en ontwikkelende partijen.

ParkEntree is een woon- en leefbuurt die is ontwikkeld volgens het concept van Senior Smart Living. Het telt 89 woningen – een combinatie van bungalows en appartementen, koop én huur – en een lounge als centraal ontmoetingspunt voor bewoners. Naast een rondleiding, verdiep je je tijdens deze bijeenkomst in de aanpak van Schiedam aan de hand van de volgende vraagstukken:

  • Wat is nodig om een woonvorm voor senioren van de grond te krijgen?
  • Hoe maak je het woonproject aantrekkelijk voor senioren en hoe zet je de marketing voor deze doelgroep in?
  • Hoe bouw je aan een woongemeenschap?
  • Wat vraagt dit van een gemeente?
  • En: hoe kunnen we in Nederland versnellen op het realiseren van geclusterde woonvormen?

Aanleiding – achtergrond

Waarom: Het ministerie van BZK wil tempo maken met het bouwen voor ouderen. Van de 900.000 nieuw te bouwen woningen zijn er 290.000 voor de brede doelgroep senioren. Binnen dit aantal gaat het om 80.000 geclusterde woningen. Aan de markt en corporaties de vraag om deze te gaan realiseren. Hoe komen partijen aan geschikte locaties en kunnen randvoorwaarden worden meegegeven? Ook senioren zelf zijn kritisch als het gaat om een nieuwe woning. Zij zoeken naar woonvormen met aandacht voor ontplooien, ontmoeten, welzijn en (soms) ook zorg. Hoe pakken gemeenten, corporaties en ontwikkelde partijen deze opdracht in de praktijk aan?

Doel van de sessie: inspiratie uit Schiedam, discussie en reflectie op het versnellen van het ontwikkelen van geclusterd wonen voor senioren en het bouwen van een woongemeenschap. Een bezoek aan de locatie om daadwerkelijk te zien wat het geclusterd wonen voor senioren kan zijn, leren over het project en wat erbij komt kijken, en ook reflectie op de vraag: hoe kunnen we in Nederland versnellen op het realiseren van geclusterd wonen? Het bouwen van nieuwe en aantrekkelijke woonconcepten voor ouderen leidt tot versterking van de sociale cohesie, minder eenzaamheid, lagere zorgkosten, en doorstroming op de woningmarkt.

Voor wie?

Gemeentes, corporatie, zorg- én welzijnspartijen, ontwikkelaars en beleggers die aan de slag zijn of willen met geclusterd wonen voor ouderen en/of hun ervaring hierover willen delen.

Wat levert deelname jou op?

Concrete voorbeelden van de succesfactoren en handvatten om in de eigen praktijk stappen te zetten om meer collectieve woonvormen te realiseren.

Programma

Sprekers: Tineke Groenewegen, Blauwhoed en Nicolien de Heer, provincie Zuid-Holland en de Vereniging SSL ParkEntree Schiedam.

We gaan tijdens deze excursie in op:

  • Het ontwikkelen van een collectief woonconcept voor senioren
  • Inspelen op behoeften ouderen
  • Realiseren gemeenschappelijke ruimte en community building
  • De rol van gemeenten
  • Versnellen

Locatie

De bijeenkomst start bij Zaal Beatrix Schiedam (Lange Kerkstraat 70, 3111 NR Schiedam).

Aanmelden

De aanmelding is gesloten.

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan