Programma
In de masterclass komen de volgende onderdelen voorbij:
- Introductie over de energietransitie en energiearmoede incl. gesprek met ervaringsdeskundige Riane Kuzee (Stichting Sterk Uit Armoede)
- Gedrag(sverandering) en de energietransitie: sociaal psycholoog Karlijn Massar van de Universiteit Maastricht gaat in op de denkwijze van mensen die in armoede leven: hoe staan zij in het leven? Hoe komen ze tot bepaalde besluiten en acties? Welke invloed heeft dit op hun vermogen om hun eigen armoede tegen te gaan? Hierbij speelt de gemeente ook een belangrijke faciliterende rol, en om die reden zal Niels ook spreken over de juiste vorm van benadering en communicatie.
In Emmen op 12 oktober wordt dit onderdeel verzorgd door Wiebo Lamain (Hanzehogeschool Groningen). - Nicolaas Veltman (Nicolaas’ Participaties) besteedt aandacht aan drie belangrijke onderwerpen in de aanpak van energietransitie en armoede:
- Samenwerking (intern én extern): gemeenten en woningcorporaties moeten elkaar kunnen vinden om tot een gezamenlijke aanpak te komen. Hierbij gaan we in op het vinden van zowel bestuurlijk draagvlak als het organiseren van beleid en praktijk om van de tekentafel naar de praktijk te gaan.
- Opschaling van succesvolle aanpakken: aandacht voor de vraag hoe een aanvankelijk succesvolle oplossing voor acute problemen ook op langere termijn en op grotere schaal goed kan worden werken.
- De financiering van aanpakken: er zijn verschillende manieren waarop financiering beschikbaar komt, zoals de SPUK-gelden. Maar dan moeten ze nog ingezet worden. Nicolaas geeft handige tips en scherpe inzichten om tot creatieve oplossingen te komen. Daarnaast kom Fiona Hamberg (Nationaal Warmtefonds) vertellen over beschikbare regelingen voor huishoudens met een smalle beurs en hoe deze in te zetten