Koppelen! Van stadsvernieuwing naar buurtverduurzaming

2 november 2023

15:00-18:00 Ede

Inschrijven/Aanmelden

Koppelen van opgaven in wijk en buurt, van energietransitie en vergroenen tot sociale samenhang en armoede. Medewerkers van gemeenten, woningcorporaties, welzijnswerk, energiecoöperaties, buurtinitiatieven, we experimenten ons suf. Om te versnellen moeten we nu doorpakken, het leuker en makkelijker maken. Maar hoe doen we dat? Kom op 2 november naar Ede voor het symposium dat deze overgang markeert en verrijkt.

Op 8 juni is er in Den Haag een pre-meeting met de gesprekspartners. Aanmelden kan nog, via de zwarte aanmeld-knop!

Hoe kom je verder met een meer integrale aanpak? Kunnen we leren van de stads- en wijkvernieuwing van weleer? Hoe maken we de energietransitie leuker én makkelijker? Hoog tijd voor een gesprek waarin we lessen verbinden met de praktijk van de wijk.

Sprekers / gesprekspartners

Donderdag 2 november 2023 gaan Huub Glas, Olof van der Gaag en Nasra Djorai in gesprek; met elkaar en met jou.

Het begint met mensen, die initiatieven ontplooien, die hun buurt kennen. Nasra Djorai weet daar als gebiedsmanager Feijenoord, Rotterdam alles van. Leuk, een Rijksregeling; goed idee, een stadsvernieuwingsaanpak: maar wat betekent dat voor mensen in de wijk en buurt? Welke lessen uit de leefwereld van de buurt moeten we ter harte nemen?

 

Om af te pellen wat de betekenis is van de stads- en wijkvernieuwing van de jaren 70 en 90 betekenen voor wijk en buurt nu, schreef Huub Glas mee aan het essay ‘Kosten? Waarde!’. Daarin worden, op basis van gesprekken met stadsvernieuwers van toen en energietransitie-experts van nu, lessen getrokken uit de stadsvernieuwing.

Olof van der Gaag neemt ons mee in het voorstel van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie om te komen tot een grootschalige isolatie-aanpak van woningen, te beginnen bij de kwetsbaarste buurten. Het Rijk moet met een regeling komen die dat mogelijk maakt. Nu is de vraag: hoe organiseer je dit? Welke aanpakken kunnen we overnemen van de stads- en wijkvernieuwing?

Inspirerende locatie: Akoesticum in Ede

Het symposium moet inspireren; daar hoort een inspirerende locatie bij. Akoesticum is een nationaal trainingscentrum voor de muziek, dans en theater. We kunnen onze bijeenkomst dan ook omlijsten met mooie intermezzo’s.

Het gaat allemaal gebeuren op donderdagmiddag 2 november 2023 in Akoesticum, vlakbij station Ede-Wageningen. Ontvangst vanaf 15.00 uur, we beginnen om 15.30 uur en sluiten 17.00 uur af met gelegenheid tot napraten tot 18.00 uur.

De zeer ervaren gespreksleider in participatieprocessen met inwoners, Natasja van den Berg van Tertium, begeleidt ons. Zodat we niet alleen afpellen maar ook tot de kern komen. En je, hopelijk verward maar verwarmd, weer verder kunt in je eigen praktijk in de wijk.

Contact

Jan Kastje 06 53 22 02 16

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan