Inspiratie voor aanpak gezondheidsverschillen in de leefomgeving

3 november

10:00-15:00 Utrecht

Inschrijven/Aanmelden

We krijgen steeds meer inzicht in wat de leefomgeving voor je gezondheid betekent. Een gezonde fysieke leefomgeving staat dan ook hoog op de agenda. Hoe wordt op lokaal niveau aan de gezonde leefomgeving en de benodigde sociaal-fysieke aanpak gewerkt? Hoe geef je dit vorm samen met de buurt en bewoners? En hoe kun je hiermee aan de slag? GezondIn (Pharos en Platform31) organiseert hiervoor een inspiratiedag.

In Nederland overlijden mensen met een lage opleiding zes jaar eerder dan mensen met een hoge opleiding. Ook ervaart deze groep mensen vijftien jaar lang een minder goede gezondheid aan het einde van hun leven. We krijgen steeds meer inzicht in wat de leefomgeving eigenlijk voor impact op je gezondheid heeft en wat de meerwaarde is van een gezonde fysieke leefomgeving. Gemeenten geven daarom vorm aan een brede, lokale en duurzame aanpak van gezondheidsverschillen, met daarbij aandacht voor andere opgaven, zoals de relatie tussen het sociale domein en de fysieke leefomgeving.

Voor wie?

Gemeentelijke beleidsstrategen en adviseurs op gebied van publieke gezondheidsbeleid/ sociaal domein en ruimtelijk beleid. Daarnaast zijn betrokken ook experts welkom vanuit een GGD, ontwerp- of adviesbureau of bewonersnetwerken samen met de gemeente waar zij over de aanpak van de gezonde leefomgeving adviseren of het uitvoeren. Meld je dus vooral samen met je collega aan of een expertiseorganisatie.

Wat levert deelname jou op?

We gaan aan de slag met de brede aanpak voor gezondheidsverschillen in samenhang het ruimtelijke perspectief en in aansluiting op het GALA-SPUK. Koplopers delen hun inspirerende aanpakken, uitdagingen en praktijkvoorbeelden. In verschillende interactieve workshops ga je in gesprek en wissel je praktijkkennis uit met andere gemeenten en hun partners. Uiteraard is er veel ruimte om buiten het programma om met elkaar van gedachten te wisselen en kennis te maken.

Programma

In een plenair ochtendprogramma gaan we in op actualiteit en nieuwe (praktijk)kennis over strategien voor gezonde stedelijke ontwikkeling en bijdragen van onder meer Hanneke Kruize, RIVM/lector Hogeschool Utrecht en Marianne Lefever, PosadMaxwan. In de middag zijn er interactieve workshops in kleine setting op onderwerpen als GALA-SPUK, omgevingsvisie en programma gezondheid, wijkgerichte aanpakken, aanpak voor stad en platteland wat maakt verschil en inbreng door koploper gemeenten.

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats in de Zalen van Zeven, Boothstraat 7, Utrecht (Google Maps).

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn
Over GezondIn

Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.

GezondIn ontwikkelt kennis en aanpakken voor samenhang tussen ruimtelijk handelen en het tegengaan van gezondheidsverschillen. Dit doen we onder andere door bijeenkomsten te organiseren, werkvormen in praktijk te brengen en ontwikkelen tools om het thema gezondheid en ruimte stevig te agenderen en toepasbaar te maken.

Naar GezondIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan