Doe-het-zelf-kennisbank

Met de kennisbank van Wat Werkt in de Wijk (WWidW) kunnen wijkprofessionals direct toepasbare kennis over de effectiviteit van wijkinterventies vinden, zelf ontwikkelen en ontsluiten voor de eigen organisatie of voor iedereen. Het technische hart is een webapplicatie: www.watwerktindewijk.nl. Wijkprofessionals én wetenschappers kunnen hiermee zelf aan de hand van een ‘wizard’ in acht stappen hun eigen interventies beschrijven en koppelen aan rapporten, zoals een Effectenarena of een Meetblad.

Praktijkbeschrijvingen
De kennisbank van Wat Werkt in de Wijk is op dit moment gevuld met meer dan 1000 interventiebeschrijvingen. Er zijn op dit moment ruim 200 wijkprofessionals actief bezig om hun praktijkinterventies (wijkprojecten) in te laden. Een willekeurige greep uit de interventiebeschrijvingen: de wijkstudent in Tilburg, de schuttingenaanpak in Presikhaaf, Eiland 8 in Kanaleneiland-Noord, Thuis op straat in Rotterdam, galerijgesprekken in Slotervaart, et cetera.

Archetypen
Naast deze praktijkinterventies zijn er ook zogenaamde archetypen in de kennisbank te vinden. Een archetype is een gedegen beschrijving van een bepaald type project dat op veel plaatsen in het land wordt uitgevoerd, zoals ‘buurtbeheerbedrijf’, ‘doorstroming senioren’ of ‘woningtoewijzing op basis van inzet’. In de beschrijving van een archetype worden de werkzame bestanddelen van de interventies beschreven en verder geanalyseerd. Archetypen worden ingebracht door adviseurs en wetenschappers onder begeleiding van Platform31.

Monitormodule
Het wordt steeds belangrijker dat de medewerker in de wijk bewijs levert of zijn of haar aanpak werkt. Het monitoren van eigen projecten zit echter nog niet in het DNA van de wijkwerker. Om deze stap gemakkelijker te maken heeft Wat Werkt in de Wijk in opdracht van de partners een monitormodule ontwikkeld. De monitoringsmodule stelt de professional in staat om zowel de kosten, de directe resultaten als het maatschappelijke rendement van hun projecten te registreren.

Implementatiewaaier
Maar Wat Werkt in de Wijk is meer dan een webapplicatie. Het vraagt ook bijzondere aandacht om WWidW goed in te bedden in de organisatie. In de WWidW-implementatiewaaier worden concrete handreikingen gegeven om de implementatie van WWidW tot een succes te maken. En dat succes ook vast te houden. De waaier is namelijk ook bedoeld voor partners die een extra impuls aan Wat Werkt in de Wijk willen geven. De waaier bevat concrete ideeën die partners kunnen meenemen in het implementatieplan.
Het betreft:

  • basis-inzet: dingen die echt op orde moeten zijn en waarmee men begint
  • extra inzet: dingen die de partner extra kan doen om een extra impuls te geven

Download hier de:
- introductie Implementatiewaaier (pdf)
- kaartjes Implementatiewaaier (pdf)

Meer weten?

Wilt u zich als partner aanmelden voor Wat Werkt in de Wijk of wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar wwidw@platform31.nl

Het jaarprogramma van Wat Werkt in de Wijk 2016 vindt u hier (pdf).