Financiering / hypotheek

Financiering van tiny houses

De vraag naar klein wonen neemt een vlucht. Of het nu gaat om tiny houses – kleine vrijstaande huisjes, al dan niet door bewoners zelf ontworpen – of micro-appartementen, in trek in hartje centrum van de populairste steden in Nederland. Naar verwachting blijft deze vraag ook in de aankomende decennia bestaan. Immers, het aantal eenpersoonshuishoudens blijft voorlopig stijgen, de populariteit van de stad zal nog wel even aanhouden en ook de interesse in duurzaamheid neemt toe. Eén van de aspecten die we onderzoeken gaat over de mogelijkheden van een hypotheek of andere financiering (betaalbaar) voor een Klein Wonen.

Bewoners

Bewoners kiezen er bewust voor om klein te wonen. Een deel van de bewoners doet het vanuit financiële motieven – de woningen zijn goedkoper en de woonlasten zijn lager. In veel gevallen kunnen de bewoners zonder financiering via een bank een kleine woning aanschaffen. Maar als dit niet het geval is, wordt het lastig om een (betaalbare) hypotheek of lening te krijgen.

Zo ondervonden ook een aantal bewoners van tiny houses. Zoals één van hen het verwoordde: “De hypotheekverstrekkers vonden het een erg tof idee, maar konden het niet aanbieden omdat er geen onderpand was. Een Tiny House wordt niet gezien als onroerend goed en daardoor is het risico voor de hypotheekverstrekkers onbekend.”
Gelukkig hebben zij het zelf kunnen financieren door eigen geld of geld te lenen via vrienden en familie. Een tip is om dan wel te zorgen voor zekerheid voor de geldlener door goede afspraken in een overeenkomst vast te leggen. Er kan bijvoorbeeld een overlijdensverzekering worden afgesloten.

Banken en hypotheekverstrekkers

Banken vinden het financieren van klein wonen met een hypotheek lastig. En dan gaat het met name om de verplaatsbare woningen. Een aantal voorwaarden die door de banken genoemd worden om in aanmerking te komen voor een hypotheek zijn nagelvast, niet transportabel, eigen grond, erfpacht, geen recreatie, geen woonwagen of stacaravan.
Met de microwoningen die niet verplaatsbaar zijn hebben ze geen moeite.
Vooral het inschatten van de risico’s maakt het lastig, want waar is je onderpand, kan de woning ingeschreven worden bij het kadaster zonder vast huisadres. Op dit moment blijft het maatwerk.

Nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken

Om klein wonen en de voordelen die het oplevert voor de bewoners en voor de gemeenschap optimaal te kunnen benutten, is het nodig om buiten de gebaande paden te denken. Dit geldt zowel voor de banken, de bewoners als de (concept-)ontwikkelaars.

Bewoners kunnen ook andere wegen bewandelen om aan geld te komen. Zoals een lening afsluiten bij een bekende of via crowdfunding. Inmiddels zijn er meerdere sites op internet die dat verzorgen.

Ondernemers die concepten ontwikkelen voor klein wonen kunnen een brug slaan door samen met de banken hier oplossingen voor te zoeken, zoals Millhome heeft gedaan, zie ook onder Woovormen klein wonen. Maar denk ook aan andere technische mogelijkheden. In deze tijd moet het toch mogelijk zijn om een klein huis te voorzien van een GPS, waardoor de woning traceerbaar is voor de bank.

Klein wonen