Woonvormen Klein Wonen

Op deze pagina zijn een aantal voorbeelden opgenomen van klein wonen. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen vrijstaande woningen, al dan niet op wielen, appartementen en een tussenvorm, meer modulair gebouwd.

  • Vrijstaand op wielen

Waterlandhuisje

Zie: marjoleininhetklein.com en woonpioniers.nl

  • Vrijstaand niet op wielen

Wikkelhouse – winnaar prijsvraag Tiny Housing BouwEXPO

Het Wikkelhuis is een voorbeeld van een kleine vrijstaande woning, zonder wielen. De woning is modulaire en kan door middel van modulaire elementen groter of kleiner zijn.

De Tiny loft van Mill Home is ontwikkeld als een duurzame energie neutrale woning. Dankzij de goede isolatie is minimale verwarming nodig. De woningen hebben een korte levertijd en kunnen per vrachtwagen vervoerd worden.
De ontwikkelaar heeft i.s.m. de Rabobank onderzocht of een hypotheek mogelijk is. De Tiny Loft wordt gezien als onroerend goed, omdat ze gefundeerd worden aan de grond en aangesloten op de nutsvoorzieningen. In Hardegarijp (juni 2017) konden bewoners via de bank een GroenHypotheek krijgen. Verder bekijkt de bank dit per project.

  • Micro-appartementen (micro-wonen)

Veelal gericht op stedelijk gebied met veel stedelijke voorzieningen, waar bewoners bewust kiezen voor kleiner wonen of vanuit noodzaak (betaalbaarheid, sneller voorradig, tijdelijk, flexibiliteit). Micro-appartementen kunnen individueel zijn. Of de appartementen zijn bewust compact met slimmer gemeenschappelijk gebruik van voorzieningen. Bewoners zijn minder gericht op eigen auto-gebruik. De appartementen zijn vaak loftwoningen met een woonoppervlak variërend van 25 tot 50 m2 woonoppervlakte en extra hoog (> 3,4 m). Er wonen voornamelijk 1-(en 2-)persoonshuishoudens.

Deze micro-appartementen zijn te vinden in het Zoku hotel in Amsterdam. Het Zoku hotel was één van de nominaties van de Amsterdamse Architectuurprijs 2017. De micro appartementen zijn zeer in trek als tijdelijke woning bij expats, maar kunnen ook per nacht gehuurd worden. De grootte varieert van 24 m2 tot 46 m2. In het hotel zijn vele voorzieningen om daar langere of kortere tijd te vertoeven.
In deze video geeft bedenker Hans Meyer een rondleiding door twee verschillende Zoku Lofts en toont hij hoe de verschillende onderdelen in de kamers precies werken.

Synchroon introduceert het micro-appartement XS Deluxe (24-48 m2). Zij omschrijven het als een compact appartement, prettig om in te wonen door het flexibele interieur en het slimme ruimtegebruik. Een innovatieve stedelijke woonvorm die aansluit op de woonwens van de nieuwe stedeling. Naast een scherp prijsniveau biedt XS Deluxe kansen op het gebied van duurzaamheid. Compacte appartementen in combinatie met het delen van voorzieningen in het gebouw zelf, zoals bijvoorbeeld een kookstudio, wasserette, bergruimte, werkplekken en misschien wel een rooftop jacuzzi, maken het mogelijk efficiënt om te gaan met ruimte, energie en materiaal. Op een aantal locaties in Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn ze van plan om deze appartementen te ontwikkelen.

Change is een van de nieuwste micro-appartementen in Amstrdam Zuid-West. De 500 micro-appartementen zijn 28,2 m2r en hebben een huur van 553 euro. In het concept van Change worden wonen, werken, leren en leven met elkaar verbonden. Er is een centrale entree, een stalling voor fietsen en scooters en een levendige plint. Ieder appartement heeft een eigen badkamer en keukenblok. Elke bewoner heeft daarnaast toegang tot razendsnel internet, een inpandig restaurant, de mediazaal, de binnentuin, een wasmachinezaal en een stalling voor 250 scooters en 500 fietsen. Er zijn diensten beschikbaar als een uitzendbureau en leenauto’s. Meubilair en apparatuur als een televisie en stofzuiger is voor een paar tientjes per maand te huur. Daarmee voldoet Change aan de aanbevelingen voor microwoningen die Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) onlangs publiceerde. ARCAM adviseert: compenseer het beperkte aantal vierkante meters met grote, hoogwaardige gemeenschappelijke ruimtes. En pak royaal uit met de entrée van het gebouw.

Enkele andere voorbeelden met woningen tussen de 25 en 32 vierkante meter: Villa Mokum (2015) nabij het Amstelstation, North Orleans (2016) in Noord, XS DeLuxe (nog te bouwen) in de Houthavens en Fibonacci in Oost (groen licht kreeg van het stadsdeelbestuur).
Zie ook het artikel Wonen op 40 vierkante meter rukt op: de microwoning is in opkomst (de Volkskrant, 18 maart 2017)

  • Tussenvorm – Modulair, vrijstaand, geschakeld en gestapeld

Finch Building is een voorbeeld van een meer projectmatige bouw, dat modulair is en makkelijk verplaatsbaar.

Finch Buildings heeft een modulair, massief houten, verplaatsbaar en milieuvriendelijk bouwsysteem ontwikkeld. Op basis van een module, de Finch standaard (oppervlakte van 29m2 of 40m2), kunnen verschillende gebouwen samengesteld worden met verschillende functies en doelgroepen. De modules kunnen vijf lagen hoog gestapeld en onderling geschakeld worden. In de modules zijn badkamer en keuken eenvoudig in te pluggen. Op deze manier zijn de mogelijke configuraties eindeloos, waardoor bijvoorbeeld een tiny house, micro-appartement of kantoor eenvoudig ontwikkeld kan worden. De gebouwen en modules van Finch buildings zijn relatief eenvoudig en goedkoop te verplaatsen en kunnen over de weg getransporteerd worden. Omdat de modules voldoen aan de permanente eisen van het Bouwbesluit 2012, zijn de gebouwen ook permanent te gebruiken. Inmiddels zijn er woningen gerealiseerd, bijvoorbeeld Amsterdam | Fabcity, Oppenhuizen | Eastwei en Leiden | Sumatrastraat.

Lees ook het interview van Annelies van der Nagel (Platform31), met Jurrian Knijtijzer, oprichter en directeur van Finch Building en meer voorbeelden in tinyhousetalk.com

Klein wonen