Voorbeelden van Klein Wonen

De vraag naar klein wonen neemt een vlucht. Of het nu gaat om tiny houses – kleine vrijstaande huisjes, al dan niet door bewoners zelf ontworpen – of micro-appartementen, in trek in hartje centrum van de populairste steden in Nederland. Naar verwachting blijft deze vraag ook in de aankomende decennia bestaan. Immers, het aantal eenpersoonshuishoudens blijft voorlopig stijgen, de populariteit van de stad zal nog wel even aanhouden en ook de interesse in duurzaamheid neemt toe.

Er zijn inmiddels diverse vormen van kleine woningen ontwikkeld en gebouwd. De woningen hebben als overeenkomst dat ze klein zijn, globaal variërend van 25 – 50 m2 en dat vaak een deel van het interieur mee-ontworpen is en deel uitmaakt van de kleine woning. Om een beeld te schetsen van de mogelijkheden zijn hieronder voorbeelden opgenomen van kleine vrijstaande woningen die op wielen staan, kleine vrijstaande woningen zonder wielen, micro-appartementen niet verplaatsbaar en modulaire woningen, geschakeld, vrijstaand of gestapeld die makkelijk verplaatsbaar zijn. Behalve de micro-appartementen zijn de andere woningen zeer geschikt voor tijdelijke locaties.

Zie ook: www.tinyhousenederland.nl.

Inmiddels zijn er een aantal gemeenten actief bezig met locaties beschikbaar te stellen voor klein wonen, zoals Almere en Alkmaar. Voor gemeenten is het belangrijk dat klein wonen wel kwaliteit moet blijven houden. Als kleine woningen te weinig of geen kwaliteit hebben en puur aanbod gedreven tot stand zijn gekomen, biedt klein wonen geen meerwaarde voor de gemeente.

Klein wonen