Locaties Klein Wonen

Inmiddels zijn een aantal gemeenten actief aan het experimenteren met het (tijdelijk) beschikbaar stellen van locaties voor klein wonen, onder meer in Almere, Alkmaar, Hurdegaryp, Middelburg en Weert.

Op deze pagina van stichting Tiny House Nederland staat een overzicht met locaties van tiny houses die zijn gerealiseerd of in ontwikkeling zijn.

Alkmaar

In Alkmaar is de gemeente bezig met een deal voor het plaatsen van zes tiny houses voor een periode van drie tot vijf jaar, deze vorm van wonen verdient een kans. De gemeente is daarover in gesprek met het hoogheemraadschap, omdat de locatie, het Oude Gasfabriekterrein, grenst aan de geurcirkel. De gemeente verwacht dat ze er wel uitkomen, als er zorgvuldig mee omgegaan wordt.
Zie artikel Wethouder Alkmaar: Tiny house voor veel doelgroepen oplossing (Cobouw, 1 juli 2016) en de video met een interview met Marjolein Jonker (Alkmaar Centraal, 1 april 2017))

Almere: Een tiny woonwijk


In Almere gaan ze een bijzondere woonwijk realiseren. In deze wijk zal er plek zijn voor maar liefst 15 tiny houses. Om deze wijk zo uniek mogelijk te maken werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Uit de 245 inzendingen werden er 15 winnaars gekozen die samen met de toekomstige bewoners een permanente tiny house mogen realiseren. Er zijn tiny houses in 3 verschillende categorieën, nl. pioniers, tijdelijk en permanent. Een aantal van deze woningen zullen tijdens de Bouwexpo in het najaar 2017 te zien zijn.

Zie voor meer informatie Bouwexpo Tiny Housing

Den Haag

Op een voormalige moestuincomplex in Den Haag ontwikkelen de gemeente Den Haag en BPD de nieuwe duurzame woonwijk Proeftuin Erasmusveld. Om de locatie in de tussentijd te gebruiken voor tijdelijke initiatieven benaderden ze eind 2015 Woonpioniers. Het idee was een integraal plan voor het terrein, een plan waarin ruimte zou zijn voor een paar bezielde Tiny Houses, maar waarin ook over voeding, gezondheid, hergebruik, delen en ruilen zou worden nagedacht. Inmiddels worden er tijdelijke initiatieven gecreëerd zoals een stadsakker en heeft de gemeente Den Haag in juni groen licht gegeven voor het plaatsen van vijf tiny houses op de nieuwe woonlocatie Proeftuin Erasmusveld.

Zie www.woonpioniers.nl/projecten/proeftuin-eramusveld

Hurdegaryp

In Hurdegaryp is op 12 juni 2017 het eerste straatje (Lytse Hûskes Strjitte) met tiny houses geopend.

De woningen in Hurdegaryp staan op een kavel van 160 m2. Een tiny house heeft een woonoppervlakte van 30 m2, inclusief een veranda. Alle huisjes zijn voorzien van een keuken, badkamer, woonkamer en slaapruimte. De tiny houses zijn gebouwd met duurzame materialen, zijn energieneutraal, met 48 zonnepanelen op het dak van elk huisje.

Gerard Dijkstra van MillHome, de bouwer van de husijes, selecteerde de bewoners op hun leefstijl. Ook is er gekeken of de bewoners bij elkaar passen.

Bron: Waldnet, 12 juni 2017

Zie ook:

Sint Laurens

In Sint Laurens gaat een groep mensen in Tiny Houses wonen. Er komen maximaal tien van deze kleine, duurzame huisjes bij de Wilgenhoekweg en Noorddorpsweg. “Er komen om te beginnen vier huisjes voor in ieder geval vijf jaar”, laat de gemeente Middelburg weten.

  • artikel Nu.nl (6 september 2017)

Weert

In Weert stelt woningcorporatie Wonen Limburg verplaatsbare woningen beschikbaar aan mensen die voor een korte periode een woning nodig hebben. In totaal worden er 30 Heijmans ONE’s in Weert neergezet op deze locatie.

Zie het artikel: Eerste Heijmans ONE’s geplaatst in Weert (de Architect 26 mei 2017)

heijmans-one-weert
Plaatsing Heijmans One in Weert
Klein wonen