Publicatie Circulaire economie

Groenboek: circulariteit en gebiedsontwikkeling

Hoe een circulaire aanpak kan bijdragen aan een duurzame gebiedsontwikkeling

7 maart 2018
Hoe kan een circulaire aanpak bijdragen aan het duurzaam ontwikkelen van gebieden en gebouwen? Hopelijk stelt u deze vraag wel eens. We moeten immers slimmer gaan handelen om CO2-reductie doelstellingen van 2030 en 2050 te halen en het komen tot een circulaire economie is daar een onderdeel van. Met dit groenboek doen we aan de hand van vier stappen een aanzet waarmee u deze vraag kan beantwoorden.

Auteur(s)

Wouter Kersten, Paola Huijding, Niels Gastkemper, Fanauw Hoppe e.a.

De weg naar een circulaire economie bewandelen we in deze publicatie via de vraagkant. Als opdrachtgever is het belangrijk om een ambitie te stellen en prikkels te bieden voor uitvoerende partijen om die ambitie te realiseren. Dit vraagt om goed nadenken over het inrichten van de samenwerking en de manier van aanbesteden.

Vier stappen

Platform31, Metabolic, SGS Search en AT Lawyers willen u uitdagen, helpen en inspireren om aan de slag te gaan. We schetsen een proces om de principes van de circulaire economie toe te passen. De stappen zijn:

  • Stap 1 – Ambitie: Waarom ontwikkel ik?
  • Stap 2 – Aanbestedingsstrategie: Hoe ga ik samenwerken?
  • Stap 3 – Programma: Wat vraag ik aan mijn partners?
  • Stap 4 – Monitoren en meetbaarheid: bereik ik mijn doel?

Circulariteit als middel tot een doel

We houden bij het uitvoeren van de stappen vier pragmatische uitgangspunten aan. Het eerste punt is circulariteit als middel tot een doel. Een valkuil is dat circulaire economie als extra doel wordt toegevoegd aan een bestaande ambitie en vervolgens wegvalt tegen andere doelen als betaalbaar en snel willen bouwen. Een uitgangspunt van het groenboek is dat circulariteit als manier van werken een middel is om de eigen ambitie te bereiken. Bijvoorbeeld, demontabel bouwen om flexibele woningen te kunnen verhuren aan diverse doelgroepen.

De stappen komen voort uit de inzichten van vijf masterclasses die zijn gehouden in het najaar van 2017 rond het thema circulair aanbesteden. Door het samenspel tussen deelnemers uit gemeenten, woningcorporaties, een ontwikkelaar en de experts van Platform31, Metabolic, SGS Search en AT Lawyers, zijn we gekomen tot nieuwe inzichten die we graag met jullie delen als handvat om tot actie te komen. We hebben opvallend veel kunnen leren. Opvallend omdat het samenbrengen van inzichten en kennis een open deur is, maar wel één waar veel partijen nog doorheen mogen lopen.

Het groenboek is pragmatisch ingestoken en bedoeld om aan te zetten tot actie. Door te gaan doen, krijgen we ook meer ervaring. We nodigen partijen van harte uit om hun ervaringen en suggesties te delen.

180326_Groenboek_circulariteit_en_gebiedsontwikkeling_def

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Wouter Kersten 06 57 94 37 51 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan