Publicatie Wooncoöperaties

Bouwstenen voor de wooncoöperatie

Naar een gedegen businesscase op basis van het Canvas Model

1 september 2016 | Leestijd: 2 minuten
Deze publicatie deelt de resultaten van vier door Atrivé geanalyseerde businesscases van wooncoöperaties en biedt praktische handvatten om de wooncoöperatie als organisatievorm een eigen plek op de woningmarkt te geven. Als aanvulling daarop is met Finance Ideas een rekeninstrument ontwikkeld. Wooncoöperaties kunnen met dit instrument direct aan de slag met de uitwerking van hun verdienmodel.

Auteur(s)

Zakelijke houding

Initiatiefnemers van wooncoöperaties starten vrijwel allen vanuit een ideaal. Ze willen iets realiseren dat nu nog niet of onvoldoende bestaat. Naarmate men verder gaat in het proces, wordt ook een meer zakelijke houding van belang. Een wooncoöperatie is immers een onderneming die zelfstandig woningen gaat beheren en exploiteren. Een gedegen businesscase met verdienmodel is daarvoor cruciaal. De publicatie ‘Bouwstenen voor de wooncoöperatie’ biedt hiervoor de handvatten.

Bouwstenen

Het Business Model Canvas geeft een goed beeld van de levensvatbaarheid van de wooncoöperatie en de samenhang van keuzes die gemaakt moeten worden bij de op- en inrichting van de wooncoöperatie. Op basis van dit model zijn een negental bouwstenen onderscheiden. Initiatiefnemers kunnen aan de hand van de bouwstenen een levensvatbaar plan ontwerpen, dat ook andere partijen van hun medewerking zal overtuigen.

Bestaansrecht

Op basis van vier onderzochte businesscases kan worden geconcludeerd dat de wooncoöperatie bestaansrecht heeft. Zij beantwoorden een specifieke vraag en hebben een eigen onderscheidende waardepropositie: de doelstelling in alle cases is het leveren van betaalbare woonruimte in de huursector. Er moet echter ook geconstateerd worden dat een eigen waardepropositie en potentiële vraag nog niet betekent dat alle initiatieven voor wooncoöperaties levensvatbaar zijn.

Verdienmodel

Het sluitend krijgen van het verdienmodel blijkt lastig, vooral voor de doelgroep van lagere inkomens. De huidige marktprijzen waarvoor de wooncoöperatie bezit moet aankopen, staan op veel plekken betaalbare huren in de weg. Daarnaast denken veel initiatieven nog weinig na over het exploiteren van de woningen en betrekken van bewoners na de opstartfase. Hierdoor zijn partijen zoals corporaties, gemeenten en financiers terughoudend. Platform31 werkt met het ministerie aan oplossingsrichtingen.

Rekeninstrument

Het rekeninstrument, evenals de bijbehorende handleiding, zijn via onderstaande links te downloaden:

160823_Bouwstenen_voor_de_wooncooperatie

Bouwstenen voor de wooncoöperatie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan