Sluit aan op de organisatiekracht en de vraag van een VVE

Particuliere woningen en hun soms erbarmelijke staat van onderhoud. Wij gaan er niet over. Of wel? Welke invloed heb je als gemeente als je niet langer een geldboom in de tuin hebt staan? En hoe bereik je dat VVE’s kiezen voor duurzaamheid als je als gemeente de geldkraan steeds verder dicht moet draaien? Tijdens een expert-meeting in Arnhem hebben we als gemeente gezocht naar de antwoorden.

Achterliggend idee van particuliere woningverbetering is natuurlijk dat goed functionerende VVE’s en een opgeknapte particuliere woningvoorraad bijdragen aan de kwaliteit van de woonomgeving. En dus aan een betere leefomgeving.

Aan hoeveelheid VVE’s ligt het niet. Arnhem, zo’n 75.000 huishoudens, heeft ruim 2.500 (!) verenigingen van eigenaren. Maar waar zitten ze, hoe actief zijn ze? Hoe maak je slapende VVE’s wakker en wat hebben we te bieden om ze in beweging te krijgen?

Wat ik als belangrijk punt heb meegenomen is: differentiëren. Niet zonder duidelijk doel of plan de VVE’s gaan lastig vallen. Maar eerst in beeld brengen welke typen er zijn. Sommige vereniging zijn slapend. Dan moet je niet beginnen met praten over duurzaamheid. Die stap is veel te groot. Die verenigingen moeten zich eerst organiseren.

Vervolgens ga je stap voor stap praten over het onderhoud. En over veiligheid en toegankelijkheid. Verenigingen die lopen als een trein en dus een goed onderhoudsplan hebben, die zijn klaar voor een stapje hoger op de ladder. Daarmee kun je over verduurzamen gaan praten en over levensloopbestendigheid. Kortom, je moet je aanpassen aan de organisatiekracht en de vraag van een VVE. Daarmee voorkom je ook nog eens dat je als gemeente alleen aan het werk bent!

Gerrie Elfrink
wethouder wonen, Gemeente Arnhem
gerrie.elfrink@arnhem.nl