Dirck Hartogh, wie kent hem niet?

De Nederlandse ontdekkingsreiziger die als eerste Europeaan de westkust van Australië in 1616 ontdekte, in kaart bracht….. en vervolgens doorvoer naar Indonesië. De Brit, James Cook, is in tegenstelling tot Dirck in 1770 in Botany Bay, nu Sydney, aan wal gegaan ‘and the rest is history’.

Althans, als het aan de Nederlandse overheid ligt niet. Dit jaar wordt gevierd dat Dirck 400 jaar geleden voet op Australische grond zette en dat doen ze onder andere door een groots opgezette handelsmissie in het najaar naar Australië te organiseren.

In 2016 geldt Australië als dé springplank naar de Aziatische markt. De Australische economie behoort tot de sterkste in de wereld en Nederland is één van de 5 grootste investeerders (€ 1,7 miljard). Nederland is de tweede, belangrijkste markt voor Australië in Europa.

Bovendien zijn de grootste steden hier in Australië enorm aan het groeien. Sydney alleen al verwacht een jaarlijkse groei tot 2030 van 100.000 inwoners en de stad investeert en bouwt navenant, AU$ 20miljard aan infrastructuur en stedelijke vernieuwing.

Want het blijkt dat Sydney haar geografische grenzen heeft bereikt. Rest inbreiden of ‘urban regeneration’; een uitdagende opgave waar ze nu voor staan. Er wordt hier volop nagedacht hoe de stad leefbaar en attractief te houden voor de toekomst. Financieringsvraagstukken, betaalbaar wonen, openbare ruimte, multifunctionele gebouwen, openbaar vervoersknopen en verdichten zijn hier aan de orde van de dag.

Tel hierbij op dat Sydney één van de duurste woningmarkten ter wereld heeft en een verouderd openbaar vervoersysteem. Bedenk daarbij dat de Nederlandse traditie van bouwen in hoge dichtheden op de vierkante millimeter een interessant en lucratief exportproduct is voor de grote steden in Australië!

PS. Ontwerpers Norman Foster, Renzo Piano, de Duitse Ingenhoven Architects, en Deense 3XN genieten hier naam en faam, maar Nederlandse ontwerpers, adviseurs en bouwers zijn hier (nog) onbekend.