Delen is het nieuwe hebben! Is delen ook het nieuwe wonen?

Door Laura Zuidgeest, ERA Contour

Delen is het nieuwe hebben. Leasen is het nieuwe kopen. Toegang is het nieuwe bezit. En betalen doen we liever voor gebruik dan voor bezit. Spotify, Thuisafgehaald, Peerby, vandebron, Snappcar en Airbnb zijn slechts enkele voorbeelden. De deeleconomie is booming, de individuele consumptiemaatschappij heeft afgedaan. Anno 2015 leven we in de ‘we-conomy’. We zijn decentraal, digitaal en het draait om ervaren en beleven met waarden als duurzaamheid en authenticiteit. De deeleconomie past dan ook helemaal in die transitie van de samenleving.

Is het nieuwe wonen straks ook op delen gebaseerd? Onwaarschijnlijk als je bedenkt dat we ons huis voortdurend nodig hebben en dat woongenot veel te maken heeft met privacy. Maar hoe belangrijk is privacy nog voor de nieuwe Y-generatie die zo ongeveer haar hele leven deelt via Facebook en Twitter? Mijn stelling is dat deeleconomie en wonen prima samen gaan! Behoefte aan een duurzamer leven? Dan woon je in een buurt waar je auto en energie deelt, waar minder parkeerplaatsen zijn en meer groen. Wil je als gezin de logistiek van het leven vergemakkelijken? Dan koop je in de deelbuurt een eigen huis en deel je oppas, tuinman, buitenspeelgoed, boormachine en bakfiets. Als je eens in de week voor de buren kookt, kun je de andere zes dagen een gezonde maaltijd bij hen ophalen!

Wanneer principes van de sharing economy belicht worden in de context van andere relevante trends en ontwikkelingen zie ik heel wat kansen! Neem de groeiende toename van eenpersoonshuishoudens en de trek naar de stad waar de vierkante meters duurder worden naarmate ze dichter bij cultuur en kroeg liggen. Samen wonen is hier de uitkomst, maar wel met gelijkgestemden! Een eigen plek in een mini-loft van 15m² is genoeg want je leven speelt zich toch buitenshuis af. Wat je maar af en toe nodig hebt deel je met de buren: berging, wasserette, fitnessruimte, auto, eetkamer met lange tafel, logeerkamer. Dat scheelt geld en levert als mooie bijkomstigheid spontane ontmoetingen (bij de wasmachine) en ervaringen op (dat Berlijngidsje met persoonlijke tips in de boekenkast): beleven is tenslotte de nieuwe identiteit!

Laura Zuidgeest, conceptontwikkelaar ERA Contour

ERA Contour is partner van Platform31

Laura Zuidgeest studeerde onlangs af aan de opleiding Master of Urban and Area Development en behaalde haar mastertitel op basis van onderzoek naar de ‘effecten van de deeleconomie op de samenleving en op wonen’. Bent u benieuwd welke inzichten de deeleconomie ons geeft? Lees hier haar onderzoek.