Mitros verhuurt eerste klushuurwoning

Mitros, een van de deelnemende corporaties aan het experiment Klushuur van Platform31, heeft de eerste klushuurwoning verhuurd. In december werd de woning aangeboden via de website MadebyU. Na een kijkdag en selectieprocedure waarbij de kandidaten hun klusplan konden presenteren is een kandidaat geselecteerd die op 14 januari 2016 het contract ondertekende en de sleutel in ontvangst nam.

In 2014 startte Platform31 een experiment met als doel het concept Klushuur in de praktijk te brengen. Van de elf corporaties die meedoen aan het experiment, deed Havensteder al in 2013 een eerste pilot met klushuurwoningen. Mitros is de eerstvolgende die daadwerkelijk een woning verhuurt volgens dit concept.

Kans voor klussers

Belangrijke motivatie voor Mitros is het bieden van (keuze)vrijheid voor huurders die graag de handen uit de mouwen steken. Voor de huurders is het namelijk bij uitstek een kans om de woning naar eigen smaak te verbouwen en in te richten. Onder de voorwaarde dat huurders zelf hun verbouwing financieren. De investering voor het opknappen van de woning verdient de huurder terug met een structurele korting op de huurprijs.

Klusplan presenteren

Het was spannend hoe Klushuur in de praktijk zou uitpakken en wie zich daarvoor zou interesseren. Uiteindelijk meldden zich veertien serieuze klushuurders voor een kijkdag. De drie overgebleven kandidaten mochten vervolgens hun klusplan presenteren aan een jury van Mitros. Dat zij serieus werk maakten van hun pitch bleek uit de originele presentaties met onder andere een 3D-animatie en maquette.

Ambities voor 2016

Onlangs vertelde Havensteder in Corporatiebouw dat ze in 2016 weer acht tot tien klushuurwoningen gaat aanbieden. Ook andere deelnemende corporaties streven ernaar om Klushuur dit jaar nog in de praktijk te brengen. In het experiment benutten we de praktijklessen en -ervaringen van Mitros en de andere corporatie voor het doorontwikkelen van het concept Klushuur. In 2016 vinden weer diverse workshops en intervisies plaats waar kennis en ervaringen worden uitgewisseld. In 2017 wordt Klushuur geëvalueerd en moet blijken wat de waarde en toepasbaarheid in de praktijk is.

Meer informatie

Annemiek Lucas

06 57 94 18 66 – annemiek.lucas@platform31.nl
LinkedIn Logo 11x41