Minister Kamp sluit Retaildeals met 31 gemeenten

Op 18 november 2015 tekende minister Henk Kamp van Economische Zaken met maar liefst 31 gemeenten in Nederland een ‘Retaildeal’. Hierin staan afspraken voor een visie op de binnenstad, gericht op onder meer detailhandel. De komende periode ondersteunt Platform31 de gemeenten bij het ontwikkelen van een actieplan.

Retaildeals Henk Kamp 31 gemeenten
Vertegenwoordigers namens de 31 gemeenten die met minister Kamp van Economische Zaken (midden) de Retaildeals hebben ondertekend

De retailbranche zit in de lift, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Dit biedt perspectief voor de binnenstad, die anno 2015 inspeelt in op de wensen van haar bezoekers en de toeristen die onze steden bezoeken. Die vinden dat de couleur locale ligt besloten in de authenticiteit van de locatie, een verrassend aanbod en de sfeer die nieuwe ondernemers er creëren. Deze locaties in de stad zijn kansrijk voor de combinatie van detailhandel, horeca, ambachten, kunst- en cultuur en wonen. De Retaildeals maken deel uit van de twintig afspraken die zijn gemaakt in de nationale Retailagenda.

Energie bij koplopers

Juist vanwege deze verwachte groei is het belangrijk dat gemeenten nu doorpakken. Met het ondertekenen van een RetailDeal leggen gemeenten expliciet de focus op toekomstgerichte, levendige binnensteden. Onder meer door intensief samen te werken met ondernemers: winkels, dienstverlening, vastgoed en horeca. “Bij de koplopers die vandaag de Retaildeals ondertekenen, zien we in elk geval veel energie om in actie te komen voor een gezonde binnenstad”, benadrukt Erik Struijlaart, aanjager van de Retaildeals. “Van actieplan naar uitvoering. Ondertussen zien we ook in andere steden in Nederland volop kansen. Daarom verwachten en ambiëren we in de komende tijd aanzienlijk meer deals te kunnen sluiten.”

Gezonde binnensteden

De eerste Retaildeals werden gelijktijdig gesloten met verkiezing Beste Binnenstad van Platform Binnenstadsmanagement. Tijdens de ondertekening complimenteerde minister Henk Kamp van Economische Zaken de koplopers. “Het vastleggen van deze afspraken vergt naast goede afstemming en een gedegen visie, soms ook het maken van moeilijke keuzes. Op die manier werken alle betrokkenen samen toe naar aantrekkelijke winkelgebieden die toekomstbestendig zijn. Waar de winkelier een goede boterham kan verdienen. En waar de consument graag tijd doorbrengt omdat hij er een combinatie van winkels, horeca en cultuur vindt.” Dat het ministerie van Economische Zaken, de ondernemers en de gemeenten de deals nu samen ondertekenen, maakt dat de gemeenten de plannen nu snel kunnen uitvoeren.

Beste Binnenstad Gouda Rotterdam
De trotse winnaars van Beste Binnenstad; Rotterdam en Gouda

Steden die een Retaildeal ondertekenden zijn:

Op 18 november 2015 ondertekende 29 gemeenten en 2 regio’s een Retaildeal. Dit zijn: Beverwijk, Breda, Den Bosch, Dordrecht, Ede, Geldrop-Mierlo, Gouda, Groningen, Haaksbergen, Hardenberg, Helmond, (regio) Hoeksche Waard, Hilversum, Houten, Leeuwarden, Leidse regio, Lochem, Meppel, Noordwijk, Nijkerk, Nijmegen, Rijswijk, Roermond, Schiedam, Sittard-Geleen, Steenwijk, Tilburg, Venray, Zaanstad en Zandvoort. Meer informatie over de Retaildeal-gemeenten en de lokale invulling volgt op onze website.

De binnenstad van place to buy naar place to be

De binnenstad als place to be in plaats van place to buy. De quickscan van de binnenstadsplannen en detailhandelvisies van de G32-gemeenten maakt deze én meerdere trends zichtbaar. Platform31 bundelt de belangrijkste kennis over de ontwikkeling van de binnenstad voor u in een overzichtelijk kennisdossier vitale binnensteden.

Meer informatie

Hanneke van Rooijen

06 57 94 18 91 – hanneke.vanrooijen@platform31.nl