Kennis verbinden, inzichten benutten en elkaar versterken

Platform31 en Sociaal en Cultureel Planbureau zien kansen voor samenwerking

Hoe kun je een schat aan kennis verbinden aan de praktijk? Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft de kennis en Platform31 weet hoe deze kennis te verspreiden onder de juiste doelgroepen. Medewerkers van beide organisaties zagen vorige week tijdens een kennismakingsbijeenkomst al veel kansen. “Jullie hebben de kennis, wij zorgen dat het goed terecht komt.”

scp-platform31

Kansen voor verbindingen

Zowel Platform31 als het SCP verwachten veel van de samenwerking. “Hoe kunnen we van elkaar leren”, vroeg Paul Dekker, hoofd onderzoekssector Participatie, Cultuur en Leefomgeving bij het SCP zich af. “Ik zie veel kansen voor verbindingen en het benutten van elkaars inzichten.” Ook directeur Hamit Karakus van Platform31 zei veel mogelijkheden voor samenwerking te zien: “De thema’s zijn aantrekkelijk. Het zou geweldig zijn als we informatie kunnen delen.” Directeur Kim Putters van het SCP maakte duidelijk dat zijn organisatie meer op Den Haag gericht is en niet de capaciteit heeft de landing van rapporten in lokale praktijken te begeleiden. Hier zou door samenwerking met Platform31 volgens hem veel te winnen zijn.

Hoewel er op veel gebieden een samenwerking mogelijk is, hebben beide organisaties er voor gekozen met het thema ‘zelfstandig oud worden’ van start te gaan. In twee presentaties gaven medewerkers van het SCP een indruk van de kennis die zij op dit gebied in huis hebben. Cretien van Campen liet informatie over mantelzorgers, beweegpatronen, aandoeningen, maar ook over hoe oud over jong denkt en andersom langskomen.

Zelfstandig oud worden

Lotte Vermeij vertelde over haar onderzoek naar ouderen die op het platteland wonen en hun relatie met het dorp. Een van de conclusies van het SCP-rapport Dichtbij huis is dat hoe ouder mensen worden, hoe sterker ze aan het dorp gebonden zijn. Naar aanleiding van deze presentaties gingen beide organisaties door op de mogelijkheden om in dit thema samen op te trekken. Ook het onderwerp krimp kwam in dit verband vaak langs.

Medewerkers van het SCP en Platform31 besloten aan het eind van bijeenkomst samen het thema ‘Hoe worden mensen zelfstandig oud’ op te gaan pakken. “We zouden deze vraag voor kwetsbare ouderen in heel verschillende settings (een krimpdorp, een oude stadswijk) via een serie werkbezoeken kunnen proberen te beantwoorden, was een van de voorstellen die gedaan werd door Platform31. Paul Dekker adviseerde om klein te beginnen: “Laat eerst zien dat je samen iets moois kunt maken. Laten we een klein project oppakken. Als dat lukt en inspireert kunnen we de samenwerking uitbreiden en in de toekomst meer (onderzoeks)projecten samen gaan doen.”

Het bleef niet alleen bij praten deze middag. Plannen werden voorzien van namen, agenda’s werden er bij gepakt en de eerste afspraken stonden er snel in.

Meer informatie

Radboud Engbersen

06 19 87 24 64 – radboud.engbersen@platform31.nl
LinkedIn Logo 11x41