Jaar van de Ruimte groots en feestelijk afgesloten

Een slot is niet per se een slot

Het mocht geen jaar worden waar de vakwereld alleen met elkaar ging praten, had minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bij de startbijeenkomst van het Jaar van de Ruimte in januari gezegd. Dat is dan ook niet gebeurd. Velen, professionals of niet, zijn in 11 maanden gemobiliseerd om na te denken over de toekomst van Nederland. De oogst is gebundeld in het Manifest2040, dat de minister tijdens de slotbijeenkomst op 15 december in de Rijtuigenloods in Amersfoort, officieel in ontvangst heeft genomen.

Manifest2040

De minister beloofde dat het Manifest2040 niet in een la belandt, maar dat het belangrijke handvatten geeft voor vervolgbeleid. Zeven onvermijdelijke opgaven en vijf principes in het manifest bepalen de toekomstagenda voor de leefomgeving en geven richting aan waar we tot 2040 aan gaan werken.

Minister Schultz van Haegen benutte de ochtend van de slotmanifestatie om rond te snuffelen op de Verhalenmarkt. Ze raakte in gesprek met standhouders, zoals de scholieren die hadden meegebouwd aan Geofort Minecraft (een driedimensionaal computerspel waarmee een stad wordt opgebouwd) en de organisatoren van Camping Onbestemd.

Workshops

Ongeveer 1000 bezoekers woonden de eindpresentaties bij, ‘s Ochtends in 15 verschillende workshops in de diverse rijtuigen of wachtkamers van het complex. Vijftien praktijkhouders gingen het debat aan met belangstellenden. Over een van de belangrijkste opgaven voor de komende decennia, de overgang van fossiele energie naar wind, zon of getijden, en over de waterbeheersing in een steeds natter en warmer wordend klimaat. De betekenis en verdiensten van het fietsverkeer was een populaire workshop, de kwaliteit van ons voedsel een andere.

O-team

De middag was ingeruimd voor de feestelijke afsluiting, met toespraken, films en presentaties. Kamerleden sloten zich op film aan bij de doelstellingen uit het Manifest – uitzondering was de PVV – waarbij ze vooral mikken op de vergroening van Nederland. De resoluties van de klimaattop in Parijs sluiten naadloos aan op de klimaatpassages uit het Manifest2040. Minister Schultz reageerde via een live-verbinding op het Manifest2040 en lanceerde het O-team. Een team van ontwerpers dat gaat helpen bij concrete en complexe ruimtelijke opgaven.

Vele vakgenoten waren aanwezig tijdens de slotbijeenkomst 15 december
Vele vakgenoten waren aanwezig tijdens de slotbijeenkomst 15 december