Haagse VvE's tonen grote interesse voor Nul-op-de-meter renovatie

Dat het onderwerp Nul-op-de-meter voor VvE’s tot de verbeelding spreekt, bewijst de hoge opkomst tijdens de informatieavond voor VvE’s in Den Haag wel. In de gastvrije omgeving van de Remonstrantse Kerk aan de Laan van Meerdervoort namen geïnteresseerden plaats om zich te laten voorlichten over de mogelijkheden van Nul op de Meter voor hun complex.

Energiesprong zocht voor deze Haagse introductie de samenwerking met de VvE-balie van de Gemeente Den Haag. “Weet u hoeveel VvE’s Den Haag heeft?” vraagt Francien de Hoop, projectleider bij VvE-balie Den Haag in haar openingswoord. Het antwoord verrast vele aanwezigen: het zijn er om precies te zijn 21.508. Den Haag biedt dus een enorm potentieel op het gebied van woonlastenneutrale verduurzaming. “Oftewel: woningverbetering,” zegt Olivier Lauteslager. Lauteslager is propositiemanager Energiesprong en neemt de Haagse luisteraars mee in de ervaringen die al zijn opgedaan in Apeldoorn, Assen en Rotterdam. “Woningverbetering, want een verdwenen energierekening is maar één van de effecten van een Nul op de Meter-renovatie. Een comfortabel binnenklimaat, een mooie, nieuwe uitstraling van het gebouw en specifieke wensen van de bewoners zelf die vervuld worden, horen er allemaal bij. In Apeldoorn werd zelfs een meter aan balkonruimte toegevoegd. En allemaal terwijl de bewoners dezelfde woonlasten hielden.”

De drie pilots spreken tot de verbeelding, maar een aanwezige vraagt zich af wat de voor- en nadelen zijn van het koploperschap. “Koploper zijn vergt wat uithoudingsvermogen, maar je levert niet in op kwaliteit. We eisen van de bouwer garanties op bijvoorbeeld binnenklimaat en comfort.” Het eventueel verdwijnen van (collectief) gas houdt de geïnteresseerden bezig, men stelt hier dan ook verschillende vragen over. Oscar König, adviseur bij Platform31 vat samen: “Gas is nu eenmaal niet duurzaam en past dus niet binnen een Nul-op-de-meter-renovatie. Maar als de wens van de bewoners is om individueel nog gas te blijven gebruiken, bijvoorbeeld om te koken of voor de haard, dan nemen we dat mee in de uitvraag aan de bouwers samen met de andere wensen.” En ook vanuit de zaal worden suggesties aangedragen: een sfeerhaard op een alternatief gas is ook gezellig!

Na afloop praat men nog druk na met de adviseurs van zowel Platform31 als de VvE-balie. De interesse is duidelijk gewekt en velen worden uitgenodigd tot een telefonische intake om het traject op te starten om te onderzoeken wat voor de desbetreffende VvE mogelijk is. Op naar een woonlastenneutrale verduurzamingsslag in Den Haag.