Concept Binnenstad: laboratorium voor de binnenstad van morgen

De dagelijkse problematiek in binnensteden krijgt veel aandacht in pers, politiek en praktijk. Allerlei korte- en middellangetermijnoplossingen passeren daarbij de revue. Kunnen we de problemen van vandaag wel oplossen zonder een échte visie op de binnenstad van morgen? En op de nieuwe concepten die de komende jaren in binnensteden hun plek zullen vinden?

Op basis van deze vragen starten Platform31 en SITE urban development het project CONCEPT BINNENSTAD: een laboratorium voor de binnenstad van morgen. Met gemeenten Almelo, Apeldoorn, Arnhem, Enschede en Leidschendam-Voorburg, provincie Zuid-Holland en ontwikkelaar BPD (voormalig Bouwfonds) als projectpartners is het team is nog niet compleet: we zoeken nog drie partijen die mee willen innoveren.

Op dit moment wordt het merendeel van de binnensteden in Nederland gedomineerd door winkels. Zoals bekend, staat deze functie onder druk. Er zijn andere concepten en gebruikers nodig om binnensteden voor de toekomst aantrekkelijk en vitaal te houden.

Invloedrijke veranderingen

Er komen invloedrijke innovaties en transformaties op binnensteden af die de nieuwe functie van de binnenstad beïnvloeden. Denk aan nieuwe vormen van mobiliteit, andere manieren van wonen, werken, zorgen en verblijven, de opkomst van de deeleconomie, verduurzaming, allerlei smart-toepassingen, vergrijzing en de binnenstad als identiteitsdrager. Platform31 en SITE geloven dat deze invloeden een veel grotere impact op binnensteden hebben dan de recente faillissementen van winkels en winkelketens en de tijdelijke leegstand die daarmee gepaard gaan.

Aanpak CONCEPT BINNENSTAD

Wat houdt de aanpak van CONCEPT BINNENSTAD in? Om te beginnen onderzoeken we, in samenwerking met projectpartners en externe experts, welke effecten deze veranderingen op binnensteden hebben en welke kansen die opleveren. In een Living Lab werken we de meest interessante hypotheses uit tot een reeks van prototypen voor nieuwe binnenstadsconcepten en –functies. Gedurende het laatste kwartaal van 2016 vertalen we deze prototypen naar de realiteit van de binnenstad. Na deze fase verspreiden we de gebruikte methodiek, de ontwikkelde prototypen en de wijze van implementatie door de rest van Nederland.

CONCEPT BINNENSTAD als geheel vormt een transparant research & developmentproces, gericht op innovatie voor de binnenstad, leren van elkaar en teamwork. In het plan van aanpak vindt u uitgebreidere projectinformatie.

CONCEPT BINNENSTAD kwam tot stand met cofinanciering van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het G32 Stedennetwerk en het Platform Middelgrote Gemeenten