Zorgvastgoed nieuwe stijl

Harmke Bekkema, Platform31

We gaan de komende jaren flink vergrijzen. Ik weet het, er zijn over dit thema al heel wat woorden geschreven. Toch heb ik het idee dat het voor velen nog een ver-van-mijn-bedshow is. 4,7 miljoen 65-plussers in 2040 waarvan eenderde ouder dan 80 jaar? Ok, het zal wel. Gelukkig is het niet ineens 2040 en gaat de vergrijzing geleidelijk. Maar het betekent wel dat we ons er eens serieus mee bezig moeten gaan houden.

Door alle beleidswijzigingen in de zorg staat de wereld van verpleeg- en verzorgingshuizen flink op z’n kop. Berekeningen laten zien dat er met zo’n 4 miljoen vierkante meter zorgvastgoed iets moet gaan gebeuren. Het gaat dan om het herbestemmen van het vastgoed of ingrijpend renoveren. Tevens is er een tekort aan zo’n 40.000 woningen waar mensen verzorgd kunnen wonen. Kortom, we staan voor nogal wat uitdagingen.

Binnen Energiesprong Zorgvastgoed buigen wij ons over dit vraagstuk. Zo zijn wij momenteel met verschillende zorginstellingen in overleg om verpleeg- en verzorginstellingen te transformeren naar comfortabele en duurzame woongebouwen. Met de energierekening als investeringsmotor. Het uitgangspunt is verpleeg- en verzorgingshuizen veranderen naar een fijn, betaalbaar en divers thuis. Complexen waar niet alleen oud maar ook jong kunnen wonen. Ouderen krijgen er de zorg die ze nodig hebben. Een omgeving waarin zij zelf ook nog een actieve rol kunnen spelen. Door bijvoorbeeld de kinderen van andere bewoners op te vangen of te koken.

Een gek idee? In het geheel niet. Tijdens de Zorgvastgoeddag vertelde Roland de Wolf, voorzitter Raad van Bestuur van de Saffier de Residentie Groep, dat hij aan bewoners van zijn nieuwe zorghuis Royal Rustique, 80 jaar en ouder, had gevraagd wat zij zélf nog in het huis zouden en willen doen. Een paar dames wilden de koffie wel gaan verzorgen. Daarvoor moesten dan wel nieuwe kannen komen. De oude kannen konden ze niet tillen. Sindsdien regelen zij de koffie voor de bewoners. Iedereen gelukkig.

We moeten meer buiten de gebaande paden denken. Niet vóór ouderen denken maar mét hen denken. Hoe wilt ú eigenlijk straks oud worden en hoe en waar wilt u dan wonen? En hoe richt u straks uw zorg in? De antwoorden op deze vragen zijn richtinggevend voor de toekomst van ons zorgvastgoed. Ik noem het zorgvastgoed nieuwe stijl.

Meer informatie

Programma Energiesprong Zorgvastgoed van Platform31.