Woonzorgopgave los je niet rekenend op

Harmke Bekkema, Programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed

‘Er is in deze gemeente op papier een tekort aan seniorenwoningen maar wij krijgen ze niet goed verhuurd’, zei de strategische vastgoedadviseur van een woningcorporatie in het zuiden van het land onlangs tegen mij. Eerder was ik in het noorden met een collega van Platform31 die vertelde dat een gemeente aldaar hetzelfde probleem heeft. En ondertussen koppen de kranten ‘groot tekort aan levensloopbestendige woningen voor ouderen’ en ook ‘grootschalige leegstand verzorgingshuizen.’

Veel onderzoeken buigen zich over de vraag hoe het aanbod naar seniorenwoningen zich gaat ontwikkelen. Het centrale thema: verzorgingshuizen komen leeg te staan, zorgvraag neemt toe door de vergrijzing en het tekort aan seniorenwoningen is groot. Ondertussen wonen mijn ouders van 65 lekker in hun jaren 70 rijtjeswoning en genieten zij van de tuin, de buurt en de kleinkinderen. Levensloopbestendig? Een nultreden woning? Het is voor hen allemaal de ver-van-hun-bed show. De knie van mijn moeder is dan wel half versleten, zij kan met mijn vader wel mantelzorg verlenen aan de buren van 85+. Natuurlijk kan verhuizen soms goedkoper zijn dan de hele woning verbouwen als je beperkingen krijgt. Maar zomaar even verkassen naar een seniorenwoning, is voor oudere mensen echt een grote stap.

Laten we er wél voor waken om de cijfers leidend te maken en zo onze ogen te sluiten voor wat vooral de mens, of woon- en zorgconsument zélf wil. Het team Sociaal en Energiesprong van Platform31 voert dit jaar een experiment uit naar hoe ouderen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen, uitgaande van hun behoefte en hoe die het beste is in te vullen. Door levensloopbestendig wonen te combineren met een nul-op-de-meter-renovatie, krijgen senioren een veilig en comfortabel thuis en zijn de woonlasten onder controle.

Mijn ouders zijn overigens al met een kleine stap begonnen. Zo zijn zij sinds twee jaar aan de zonnepanelen. Superenthousiast belt mijn vader op met nieuws over de (terugdraaiende) meterstand. Dit appeltje voor de dorst kunnen ze goed gebruiken voor eventuele verbouwingen die ze straks nodig hebben om prettig oud te worden. Maar dan wel in hun eigen (t)huis.

Dit blog is tevens gepubliceerd in Cobouw van 6 maart

Zie ook: energiesprong.nl/zorg