Tussen barbier en bierbar

Hans Hugo Smit, Platform31

Elf uur, dinsdagochtend. Ik werk. Laptop, latte en lawaai. Om me heen zitten jonge moeders, studenten, maar ook opvallend veel mensen voor wie deze hippe koffietent net als voor mij vanmorgen hun ‘coffice’ is.

Als ik opkijk van mijn beeldscherm, zie ik de mensen op straat. De een heeft haast, de ander slentert. Een hardloper ontwijkt een geparkeerd bestelbusje van PostNL, waarvan de bestuurder met een pakketje aanbelt bij een bewoner. Vroeger zaten er alleen maar winkels in deze aanloopstraat, tegenwoordig wonen hier ook mensen. Aan de overkant toch ook nog enkele winkels achter historische gevels. Er loopt een dame met schort en een vol dienblad met gebak buitenom van de bakker naar de lunchroom ernaast. Twee zaken van dezelfde eigenaar, die de panden van de gemeente niet mag samenvoegen. Regels.

Vergelijkbare regels maken dat ik vandaag hier werk en niet bij Hutspot, een innovatief concept met retail- en dienstverlening onder één dak. Helaas sinds kort zonder horeca. Mocht niet. Regels. Later vandaag heb ik overigens wel een afspraak in Hutspot, met de daarin gevestigde barbier. Immers, anno 2015 gaan mannen niet meer naar de kapper. Misschien zou die zich met een knipoog naar de horecadiscussie geen barbier, maar bierbar moeten noemen. Alhoewel, kans dat dit ook niet mag.

Laatst hoorde ik dat een ondernemer van de gemeente een nieuwe naam moest kiezen voor het foodconcept dat hij introduceerde, omdat de voorgestelde naam te veel suggereerde dat het een supermarkt zou zijn. Omdat een supermarkt op die plek uitgesloten was door het bestemmingsplan, was zelfs een suggestieve naam blijkbaar al verboden. Regels.

Ik zie hoe de wereld verandert. Hoe bewoners, bezoekers en bedrijven andere eisen stellen aan de stad, haar functies en gebouwen. Ik constateer verbaasd hoe niet alleen bestaande, maar soms ook nieuwe regels de transformatie van de binnenstad blokkeren. Hoog tijd om de boel te ont-regelen.

Interessante projecten over dit onderwerp: