Serviceflats moeten professionaliseren

Netty van Triest, Platform31

20 procent van de serviceflats in Nederland staat leeg. Dat is een probleem voor de eigenaren en erfgenamen die de appartementen willen verkopen, maar het is ook een probleem voor de toekomst van de complexen. De leegstand is zodanig dat het aantrekkelijk wordt voor speculatieve ontwikkelaars de appartementen op te kopen en deze te verhuren aan doelgroepen met een andere leefstijl. Dat zien we steeds vaker gebeuren en dat leidt tot problemen met de zittende bewoners. Zie het item bij de NOS vandaag, gefilmd in Doorn.

De waarde van de appartementen daalt en door de VvE, die deels in handen is van de ontwikkelaar, kunnen bewoners gedwongen worden tot veranderingen waar ze geen trek in hebben. Tegelijkertijd moet er wel wat veranderen voor de meeste serviceflats.

Omdat de serviceflat een prettige en beschermde woonvorm is voor ouderen met een middeninkomen is het belangrijk deze woonvorm te behouden voor deze doelgroep. Maar dan moet er wel wat gebeuren: besturen moeten professionaliseren. Wat moet dat opleveren?

  • Een goede vastgoedstrategie voor de toekomst, met investeringen die de appartementen toegankelijk maken voor bewoners die slechter ter been zijn.
  • Goed onderhouden complexen met een frisse en eigentijdse uitstraling.
  • Een aangepast aanbod van de servicediensten aan de vraag van vandaag, met een realistisch prijsniveau.

Hiermee kan de serviceflat nog vele jaren door en de veilige en beschermde woonvorm blijven waarvoor deze oorspronkelijk bedoeld was.

Zie ook

Transformatie van serviceflats

De klassieke serviceflats, die in jaren 60 en 70 zijn ontstaan, hebben ook in de 21e eeuw volop kansen. Dat blijkt uit het rapport Transformatie van serviceflats.

Deze publicatie maakt besturen en eigenaren van serviceflats wegwijs in ontwikkelingen in ‘hun markt’ en reikt hen strategieën aan voor een aantrekkelijk en toekomstbestendig woonzorgserviceproduct.

Meer informatie en downloaden