Niemand houdt het tegen?


In 2136 is de helft van Nederland onder water gelopen. Amsterdam is verplaatst naar Noord-Overijssel en Rotterdam heeft een enorme waterkering gebouwd. Dit is de setting waarin het jeugdboek van Evert Hartman Niemand houdt mij tegen uit 1991 zich afspeelt. Een vooruitziende blik? De smartphone komt erin voor en een verharde samenleving tegen immigratie is de context. Had Evert Hartman een glazen bol? Voor mij is het boek als kind de wake-up call geweest. Als we niets doen, stroomt ons land onder water.

In Nederland hebben we een vooruitziende blik. We zien de zeespiegel stijgen en zorgen ervoor dat we hier in de toekomst geen last van krijgen. Dijkversterkingen alleen werken niet, daarom hebben we de Deltabeslissing en gaan we met ruimtelijke adaptatie aan de slag. In Nederland wonen en werken veel mensen onder de zeespiegel. De enorme ingrepen die nodig zijn kosten veel geld en zijn complex. Er is daarom veel weerstand. Verschillende partijen vinden waterschappen en Rijkswaterstaat maar lastig. Zij zien niet in wat hun belangen zijn.

De waterschappen en Rijkswaterstaat staan bekend als ‘nee-verkopers’. De waterbeheerders hebben een nadeel: ze hebben hun werk te goed gedaan. We hebben nooit te maken met een ramp, waardoor niemand het belang ziet van de enorme opgave. Water is krachtig. Het lukt niemand dat onbeperkt tegen te houden. Bewustwording is daarom nog steeds nodig. Hebben we het scenario van Evert Hartman nodig om het belang van de waterbeheerder te onderschrijven? Nee. Een nog betere pr is nodig.

In veel mooie voorbeelden houden we op een slimme manier rekening met de waterproblematiek van nu en van de toekomst. Waterbeheerders verkopen bij deze voorbeelden juist ‘ja’. Als dat lukt, zal iedereen het belang inzien en begrijpen dat het ook op een mooie en leuke manier kan. Dan houdt niemand de waterbeheerders tegen, houden de waterbeheerders projecten niet meer tegen en is het niet meer nodig om het water tegen te houden. Niemand houdt het tegen! De noodzaak is er niet meer. En kunnen we definitief zeggen dat het boek van Evert Hartman fictie is.

Maarten Hoorn, Platform31


Bekijk het MIRT Inspiratieboek 15 x water en ruimte