Huurtoeslag zorgt voor afwentelslag op overheid!


Meneer en mevrouw Jansen staan voor de keuze: woning A voor € 450 of woning B voor € 550. Het is een lastige keuze, want woning A past eigenlijk beter bij hun budget, maar woning B is wel een stuk ruimer en heeft een betere keuken. Mevrouw Jansen houdt erg van koken en heeft een sterke voorkeur voor woning B. De verhuurmakelaar legt hen uit dat woning A na aftrek van de huurtoeslag nog € 246,07 kost en woning B € 281,07. Meneer Jansen kijkt mevrouw aan en zegt: “Schat, we nemen woning B. Hij is slecht € 35 per maand duurder. Kan jij lekker voor me koken.”

Het huidige huurtoeslagsysteem kent perverse prikkels. Een hogere huurprijs wordt voor huurders deels gecompenseerd door een hogere huurtoeslag. Het prijsverschil voor de huurder is daardoor veel minder dan het verschil tussen de echte huurprijzen. Huurders kiezen daardoor vaak voor een duurdere woning dan ze zonder huurtoeslag zouden kiezen. De prijs-kwaliteitverhouding raakt daardoor uit balans.

Ook voor verhuurders kent het huidige huurtoeslagsysteem perverse prikkels. Voor hen is de drempel laag om hun huurprijzen te verhogen. Deze worden immers deels opgevangen door de overheid via een hogere huurtoeslag aan de huurder. Door de verhuurderheffing zijn veel corporaties genoodzaakt hun huurprijzen fors te verhogen. Deze afwentelslag is één van de redenen dat de uitgaven aan de huurtoeslag door de overheid fors stijgen.

De uitgaven aan de huurtoeslag bedroegen 2,4 miljard in 2014 en zullen naar verwachting stijgen tot 4 miljard in 2019. Althans, dat zeggen de huidige cijfers. In de praktijk zal de politiek voor die tijd ingrijpen. Hoe? Bijvoorbeeld door de perverse prikkel van de afwentelingen eruit te halen of huurders meer te laten betalen voor kwaliteit.

Er zijn nog meer mogelijkheden. Platform31 ziet de perverse prikkels in het huurtoeslagsysteem en de stijgende kosten voor de overheid als aanleiding om de huurtoeslag onder de loep te nemen. Platform31 en haar partners verkennen samen de huurtoeslag en zoeken naar oplossingen om het systeem te verbeteren. Het is immers beter om alvast gezamenlijk een nieuwe koers uit te zetten voordat het schip op de wal raakt.


Vera Beuzenberg, Platform31

Interesse?
Mail naar: vera.beuzenberg@platform31.nl