Cursus Samenwerken in de binnenstad

Professionele samenwerking tussen partijen is een cruciaal onderdeel in het vitaal houden van iedere binnenstad. In een complex krachtenveld als een stadscentrum – onder invloed van snelle economische en technologische veranderingen – sta je samen altijd sterker dan alleen. Steeds meer professionals in binnensteden realiseren zich dit, of ze nu als ondernemer, ambtenaar, binnenstadsmanager, eigenaar of anders betrokken zijn. Maar hoe werk je effectief samen? Met wie en op welke manier richt je een organisatie in? Hoe kies je samen koers, maak je onderscheidende keuzes en boek je tastbare resultaten? Om binnenstadsprofessionals te helpen om deze vragen te beantwoorden, organiseren Platform31 en Platform Binnenstadsmanagement de 4-daagse cursus ‘Samenwerken in de binnenstad’. Na een succesvolle editie in 2017 wordt een tweede editie in 2018 aangeboden. Deze editie start op 15 mei 2018.

Het functioneren van onze binnensteden verandert razendsnel. Retail vraagt minder ruimte, horeca juist meer, net als woon-, werk- en leisureconcepten. Verdichting, verduurzaming en smart-toepassingen zijn andere invloedrijke ontwikkelingen. Verschillen tussen binnensteden groeien en toekomstperspectieven lopen steeds verder uiteen. Een professionele en effectieve samenwerking in een binnenstad kan zorgen voor de flexibiliteit en veerkracht om deze ontwikkelingen in je voordeel te laten werken.

Platform31 en Platform Binnenstadsmanagement bieden de cursus ‘Samenwerken in de binnenstad’ gezamenlijk aan vanwege de kracht die in de combinatie van de inhoud en netwerken van beide organisaties ligt. Gezien de aanhoudende oproepen tot visievorming, centrummanagement, functiemenging en sterker ondernemerschap in binnensteden én het feit dat er steeds meer samenwerkingsorganisaties geprofessionaliseerd worden, is het hoog tijd voor een ‘state-of-the-art’-cursus. Platform31 en Platform Binnenstadsmanagement zetten hun uitgebreide expertise en netwerken in, bij het kiezen van onderwerpen en docenten. Platform De Nieuwe Winkelstraat, het G40-Stedennetwerk zijn als strategische partners aan de cursus verbonden.

Programma

In vier cursusdagen, in vier verschillende binnensteden waaraan we een praktijkbezoek brengen, leert u de fijne kneepjes van succesvolle binnenstadssamenwerking. Ook is er ruim de tijd voor inbreng van uw eigen vragen en casuïstiek. We behandelen onder meer:

  • belangen en rollen in een binnenstadssamenwerking (dag 1, 15 mei 2018, Den Haag)
  • visievorming, strategische keuzes en lokale uitvoering (dag 2, 29 mei 2018, Tilburg)
  • organisatiemodellen, aanpakken en financiering (dag 3, 12 juni 2018, Almere/Arnhem)
  • businessmodellen, nieuwe binnenstadsthema’s en innovatie (dag 4, 26 juni 2018, Eindhoven)

Het exacte programma vindt u binnenkort op onze website.

Docenten

De docenten zijn (ervarings-)deskundigen uit het hele land. U kunt in elk geval rekenen op de expertise van: Felix Wigman (Platform Binnenstadsmanagement / BRO), Stefan van Aarle (Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg / Stadskracht), Ad Dekkers (Bureau Binnenstad Den Haag), Rob Weisz (Platform De Nieuwe Winkelstraat / Ik Onderneem), en Hamit Karakus (Platform31), Meer docenten worden binnenkort bekend gemaakt.

Begeleiders

Nienke van Gerwen (coördinator bij Platform Binnenstadsmanagement en adviseur retail en centrummanagement bij BRO), Rian Vermeulen (adviseur wonen en economie bij BRO), Hanneke van Rooijen (projectleider Ruimte en Economie bij Platform31) en Barbara Heebels (projectleider Ruimte en Economie bij Platform31) begeleiden de cursus.

Voor wie?

De cursus ‘Samenwerken in de binnenstad’ is gericht op álle typen professionals die de samenwerking in de binnenstad willen professionaliseren. We mikken op een gemengde deelnemersgroep van centrummanagers, (vertegenwoordigers van) ondernemers (horeca, retail of anders), (vertegenwoordigers van) vastgoedeigenaren, maatschappelijke instellingen, overheidsmedewerkers en adviseurs. Dit komt de behandeling van eigen casuïstiek ten goede. Enige voorkennis van of ervaring met binnenstadssamenwerking is een voordeel. Uit de eerdere editie bleek dat deelname door meerdere personen vanuit verschillende posities uit één stad kan leiden tot een leerzame wisselwerking en versterking van de samenwerking.

Kosten

De kosten voor de cursus bedragen €2.500 voor medewerkers van overheden, vastgoedorganisaties en adviesbureaus. Voor zelfstandige centrummanagers en ondernemers(vertegenwoordigers) geldt een gereduceerd tarief van €1.500 (exclusief btw).

N.B.: Er geldt een groepsvroegboekkorting van €500 per persoon voor professionals die zich vóór 1 april 2018 vanuit één binnenstad gezamenlijk (en gelijktijdig) als publieke en private professional inschrijven, tot een maximum van drie personen per binnenstad. Inschrijven kan tot uiterlijk 1 mei 2018.

Map for Den Haag, Tilburg, Almere/Arnhem en Eindhoven
Piazza eindhoven internal thumb small 1513086023

Cursus Samenwerken in de binnenstad

Professionele samenwerking tussen partijen is cruciaal in het vitaal houden van binnensteden. Maar hoe werk je effectief samen? Om binnenstadsprofessionals hierbij te helpen organiseren Platform31 en Platform Binnenstadsmanagement een vierdaagse cursus Samenwerken in de binnenstad. Lees meer

Wilt u zich inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Platform Binnenstadsmanagement.