Cursus Samenwerken in de binnenstad

Professionele samenwerking tussen partijen is cruciaal in het vitaal houden van binnensteden. Onder invloed van snelle economische en technologische veranderingen kunnen partijen immers zelfstandig het verschil niet maken. Steeds meer professionals in binnensteden realiseren zich dit, of ze nu als ondernemer, ambtenaar, eigenaar of anders betrokken zijn.

Maar hoe werk je effectief samen? Met wie en op welke manier richt je een organisatie in? Hoe kies je samen koers, maak je onderscheidende keuzes en boek je tastbare resultaten? Om binnenstadsprofessionals te helpen met deze vragen, organiseren Platform Binnenstadsmanagement en Platform31 de vierdaagse cursus Samenwerken in de binnenstad. De eerste editie start op 5 oktober 2017; de inschrijving is nu geopend.

Het functioneren van onze binnensteden verandert razendsnel. Retail vraagt minder ruimte, horeca juist meer, net als (nieuwe) woon-, werk- en leisureconcepten. Verdichting, verduurzaming en smart-toepassingen zijn andere invloedrijke ontwikkelingen. Verschillen tussen binnensteden en toekomstperspectieven lopen steeds verder uiteen. Een professionele samenwerking in een binnenstad kan zorgen voor de flexibiliteit en veerkracht om deze ontwikkelingen in je voordeel te laten werken en om tot synergie en gezamenlijke investeringen te komen.

Cursus Samenwerken in de binnenstad

Platform Binnenstadsmanagement en Platform31 starten de cursus Samenwerken in de binnenstad omdat er nog geen goede cursus voor binnenstadssamenwerking bestaat. Gezien de aanhoudende oproepen tot visievorming, centrummanagement en sterker ondernemerschap in binnensteden én het feit dat er steeds meer samenwerkingsorganisaties geprofessionaliseerd worden, is het hoog tijd voor een ‘state-of-the-art’-training! Platform31 en Platform Binnenstadsmanagement zetten hun uitgebreide expertise en netwerken in, bij het kiezen van onderwerpen en docenten. Platform De Nieuwe Winkelstraat is als strategische partner aan de cursus verbonden.

Programma

In vier cursusdagen, in vier verschillende binnensteden, leert u de fijne kneepjes van succesvolle binnenstadssamenwerking. Ook is er ruimte om uw eigen vragen en casuïstiek in te brengen. Tijdens de cursus behandelen we onder meer:

 • Samenwerking en belangen (5 oktober, Den Haag)
 • Van visie naar projecten; functie-innovatie in de binnenstad (12 oktober, Roosendaal)
 • Bouwen aan een sterke organisatie (31 oktober, Arnhem)
 • Businessmodellen (7 november, Eindhoven)

Het programma kunt u hier downloaden.

Docenten

De docenten zijn (ervarings)deskundigen uit het hele land. U kunt in ieder geval rekenen op bijdragen van:

 • Felix Wigman (Platform Binnenstadsmanagement)
 • Rob Weiss en Jan-Willem Janssen (Platform De Nieuwe Winkelstraat)
 • Stefan van Aarle (Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg / Centrummanagement Oosterhout)
 • Samantha van Rooij (Binnenstadsdirectie Roosendaal)
 • Ad Dekkers (Bureau Binnenstad Den Haag)
 • Jeroen Jonkers (Geef om de Jan Eef)
 • Caspar Wortmann (Platform Binnenstad Arnhem)
 • Thijs Paré (Wonen boven winkels Deventer)

Meer docenten worden de komende weken vastgelegd. Volg Platform31 op Twitter en blijf op de hoogte!

Hanneke van Rooijen (projectleider Binnensteden bij Platform31) en Nienke van Gerwen (coördinator bij Platform Binnenstadsmanagement en senior adviseur bij BRO) begeleiden de cursus.

Voor wie?

De cursus is gericht op professionals die de samenwerking in de binnenstad willen professionaliseren. We richten ons op een gemengde deelnemersgroep van centrummanagers, (vertegenwoordigers van) ondernemers (horeca, retail of anders), (vertegenwoordigers van) vastgoedeigenaren, maatschappelijke instellingen, overheidsmedewerkers en adviseurs. Dit komt de behandeling van eigen casuïstiek ten goede. Enige voorkennis van of ervaring met binnenstadssamenwerking is een voordeel.

Investering

Deelname aan de cursus kost:

 • 1.500 euro (exclusief btw) voor centrummanagers, ondernemers(vertegenwoordigers) en medewerkers van maatschappelijke organisaties;
 • 2.500 euro (exclusief btw) voor medewerkers van overheden, vastgoedorganisaties en adviesbureaus.

Programma Vitale Binnensteden

Deze cursus maakt onderdeel uit van het programma Vitale Binnensteden. De binnenstad is het visitekaartje en de huiskamer van onze steden. In vitale binnensteden wordt gewinkeld, gewerkt, gewoond, gestudeerd én gerecreëerd. Uitdagingen in veel binnensteden zijn: de samenwerking tussen partijen professionaliseren, technologische ontwikkelingen op een slimme manier inzetten en om een juiste functionele mix vinden, aansluitend bij het lokale DNA en de regionale mogelijkheden. In programma Vitale binnensteden organiseert Platform31 projecten die helpen om deze doelen dichterbij te brengen.

Map for Platform31, Den Haag
Kleine kerkstraat leeuwarden 2014 2 internal thumb small 1498663373

Cursus Samenwerken in de binnenstad

Professionele samenwerking tussen partijen is cruciaal in het vitaal houden van binnensteden. Maar hoe werk je effectief samen? Met wie en op welke manier richt je een organisatie in? Hoe kies je samen koers, maak je onderscheidende keuzes en boek je tastbare resultaten? Platform Binnenstadsmanagement en Platform31 organiseren de cursus Samenwerken in de binnenstad. Lees meer

U kunt zich inschrijven door het onderstaande formulier volledig in te vullen.
Wees er snel bij: er kunnen maximaal 22 personen deelnemen!